Útok nožem? Nejen to. Co se dnes děje v hlavách školáků? Znalec varuje

09.09.2024 17:38 | Rozhovor

Během covidu jsme obětovali děti. A v tom i nadále pokračujeme. Jejich duševní zdraví je ve velmi špatném stavu. A jako společnost s tím nic podstatného neděláme. „Jedinou významnou aktivitou, kterou jsem zaznamenal, a kterou bych chtěl tímto velmi ocenit, je snaha politika Jiřího Čunka omezit mobily dětem ve školách. To je krok, který plně podporuji, a který by měli ostatní následovat. O jiném pozitivním kroku nevím,“ říká pro ParlamentníListy.cz klinický psycholog Jaroslav Simon s tím, že agrese na školách je velké téma, které ovšem nelze jednoduše zodpovědět a vyřešit.

Útok nožem? Nejen to. Co se dnes děje v hlavách školáků? Znalec varuje
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná učebna

„Berme psychické potíže dětí vážně a podpořme je při jejich zvládání. Neřešené problémy mohou ovlivnit celý život.“ To jste řekl na semináři Iniciativy 21, na němž se v polovině března roku 2022 mluvilo o tom, že covid a proticovidová opatření sice pomalu končí, ale tím nekončí a nemizí dopady stresu, který na děti a dospívající během období s covidem působil. Upozorňoval jste, že mnoho z nich bude nyní potřebovat podporu i odbornou pomoc, aby postupně vyšli z izolace, z pasivity, z bezmoci, aby zvládli své úzkosti, deprese i sebevražedné myšlenky. Jak se tahle vaše předpověď naplnila?

Opravdu jsem za dva a půl roku, co uplynuly od té doby, pozoroval často u žáků a studentů úzkosti, fobie, deprese, sebevražedné myšlenky, závislosti, poruchy chování. Nebylo to nic překvapivého. Čekal jsem, že to po opatřeních, která na děti během covidu dopadla, přijde. Bylo mi z toho smutno. Cítil jsem i velký vztek. Protože k tomu všemu nemuselo dojít. Opatření byla nesmyslná. Děti to odnesly úplně zbytečně.

Z čeho se dá poznat, že spouštěčem úzkostí, depresí i sebevražedných myšlenek u školáků byla v konkrétních případech právě covidová krize, když tyto stavy nebyly neobvyklé ani před březnem 2020?

To se dá zjistit velmi jednoduše. Pokud ke mně přijde klient, vždy se ho ptám, kdy začaly jeho potíže a jak se vyvíjely v čase. Mnoho klientů mi sdělilo a i sděluje, že jejich potíže začaly v době covidu, anebo se v této době výrazně zhoršily.

Čím se dá stres, který se u některých mladistvých během covidu objevil, odbourávat? Je léčba stejná či podobná jako při stresu z jakýchkoli jiných důvodů?

Léčba úzkostí, fóbií, depresí, sebevražedných myšlenek, závislostí a podobně je zde v podstatě stejná jako v jiných případech. Psychické potíže dětí a mladistvých vzniklé v covidu mají společnou příčinu. A tou je sociální izolace, omezení kontaktů s vrstevníky a s rodinou, omezení fyzického pohybu, omezení vnějších podnětů. Děti a mladiství se více uzavřeli do sebe. Stali se mnohem většími introverty. Vinou toho je pro ně těžší čelit vnějšímu světu. A také, pokud se hodně uzavřeme do sebe, můžeme se i více ponořit do svých myšlenek. A tedy i do svých problémů. Pak se někdy – obrazně řečeno – utopíme v bahně, ze kterého může být velmi těžké vylézt bez odborné pomoci. Mnoho z dětí se stalo více závislými na počítači, mobilu nebo sociálních sítích. To vše platí i pro dospělé.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jiří Hroník

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přehazují si záchranáře jak horký brambor. Jejich zástupce o vládě

4:46 Přehazují si záchranáře jak horký brambor. Jejich zástupce o vládě

Vláda Petra Fialy tak dlouho přehlížela požadavky příslušníků bezpečnostních sborů, až se jejich čle…