Vyloučíme-li Boží zásah, Trump nemůže prohrát. Profesor Tomský bez servítků

28.07.2024 4:44 | Rozhovor

„Jeho symbolický image vůdce a bojovníka proti progresivistickému zlu nesmírně posílil. A nezapomínejme, že v oněch ,přelétavých státech| (swing states), jež de facto rozhodují o vítězství v prezidentských volbách, výrazně nad senilním Bidenem vedl,“ říká o kandidátovi v amerických prezidentských volbách Donaldu Trumpovi politolog Alexander Tomský, který získal titul profesora ve Velké Británii.

Vyloučíme-li Boží zásah, Trump nemůže prohrát. Profesor Tomský bez servítků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog a nakladatel Alexandr Tomský

Vyhraje nedávný pokus o atentát Donaldu Trumpovi volby?

Trump „zázračně” atentát přežil a jeho bojovná reakce na pódiu odpovídá americkému ideálu tvrdých chlapů a kultu hrdinů. Jeho symbolický image vůdce a bojovníka proti progresivistickému zlu nesmírně posílil. A nezapomínejme, že v oněch „přelétavých státech” (swing states), jež de facto rozhodují o vítězství v prezidentských volbách, výrazně nad senilním Bidenem vedl.

Vyloučíme-li Boží zásah, když se teď proti němu postaví neoblíbená Kamala Harrisová nebo, soudě podle fantastických spekulací, Michelle Obamová, nemůže prohrát. Polovina Američanů si stále ještě nedokáže představit ženu jako prezidentku.

Podle Josefa Mašína budou po určité pauze útoky na něj pokračovat. Co vy na to?

Po fiasku tajných služeb budou bezpečnostní opatření mnohem důkladnější.

Může studená občanská válka v USA přejít v horkou fázi?

Těžko. Národ je sice strašlivě rozpolcený a občasné útoky na protivnou stranu se budou opakovat, ale násilí odmítají špičky obou stran i většina obyvatel.

V komentáři pro Novinky.cz jste napsal: „Nemylme se však, jeho nechutné osobní vlastnosti nemají nic společného s ideologií, kdežto levice má zabudovanou nenávist vůči nedokonalému světu od svých marxistických počátků." Nepřeháníte?

Ne, nemyslím. Nepochopení mé teze spočívá v nedostatku filosofického uvažování.

Historická levice vznikla jako zápas za lepší pracovní a finanční podmínky dělníků, zároveň ale kritizovala tržní hospodářství a buržoazii, jež utlačovala proletariát. Socialistické hnutí bylo od samého počátku poznamenáno bojem proti soukromému podnikání. Inspirovaly je totiž dvě protikladné emoce - soucit s chudými a nenávist vůči bohatým.

Marx vymyslel ideologii třídního boje jako princip vývoje světových dějin a Lenin ztotožnil kapitalismus se západní imperiální civilizací. Časem sice došlo k ideologické proměně, zmizel důraz na proletariát a boj za vyvlastnění průmyslu nahradily progresivní daně, ale současný progresivismus se nachází stále na marxleninském půdorysu „sociální“, dnes spíš společenské, spravedlnosti, čili rovnosti tentokrát ras a sexuálních menšin a ta vyžaduje likvidaci zásluhové hierarchie a hodnot staré společnosti (cancel culture). Kdyby byla úspěšná, také by vyvlastnila podnikatele a nastolila by státní kapitalismus.

Co podle vás v tomto kontextu naznačily předčasné volby ve Francii a ve Velké Británii?

Rozpolcení společnosti jako v Americe. Největší odpor vzbuzuje „zelený úděl” a masová imigrace. Americký progresivismus a antirasismus zasáhl Británii, ale nikoli Francii.

Viktor Orbán se nedávno vrátil ze světového turné. Jak jsou podobné iniciativy důležité k vyjednání alespoň příměří v konfliktu na Ukrajině?

Maďarsko není žádná mocnost a Orbánův postoj evropskou politiku ovlivnit nemůže. Ovlivní ji zřejmě teprve prezident Trump.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Umělec a politik Hřivnáč: Byty místo zbraní. Vysázel jsem 20 tisíc stromů a vím, že Green Deal je podvod

9:53 Umělec a politik Hřivnáč: Byty místo zbraní. Vysázel jsem 20 tisíc stromů a vím, že Green Deal je podvod

Byty místo zbraní. To hlásá Libor Hřivnáč, básník, fotograf, sochař, ale také komunální politik v se…