Žádná demonstrace, klid bude. Turoňová se bouří: Zahnat lidi domů a mlčet?

19.05.2024 20:25 | Rozhovor

„Média hlídacím psem demokracie? Dnes jsou spíše ochočeným domácím mazlíčkem liberálů, pro které vytváří společenskou liberálně progresivistickou bublinu, do které pohlcují co největší část veřejnosti,“ říká v souvislosti s tím, co se odehrálo na Slovensku, právnička Jana Turoňová, která je na kandidátce STAČILO! Domnívá se, že atentát může ovlivnit nejen situaci na Slovensku, ale i v ČR. Zhodnotila dvacet let od našeho vstupu do EU a řekla, co očekává od blížících se voleb do Evropského parlamentu. Vyjádřila se i ke zrušené akci odborů.

Žádná demonstrace, klid bude. Turoňová se bouří: Zahnat lidi domů a mlčet?
Foto: archiv: J. Turoňová
Popisek: Právnička Jana Turoňová.

Paní doktorko, co říci k útoku na premiéra Fica? Dá se takový čin vůbec nějak komentovat?

Tento útok jednoznačně odsuzuji. Doufám, že Robert Fico tuto těžkou životní zkoušku překoná a bude se schopen brzy vrátit do politického života. Vzhledem k tomu, že se jedná o politicky motivovaný atentát, určitě jej komentovat musíme. Není možné, abychom mlčeli, nebo snad bagatelizovali jeho význam. Byl to podlý a neomluvitelný útok, neférový pokus zvrátit výsledek demokratických voleb. A o jaký výsledek vlastně jde? Robert Fico se snaží vzdorovat Bruselu, hovoří o národních zájmech Slovenska, o suverenitě své země a navíc se snaží navázat užší spolupráci s Viktorem Orbánem, tedy podílí se na pokusech o užší středoevropskou spolupráci. Odhlédněme nyní od toho, jak moc je středoevropská spolupráce pro centralistickou Evropskou unii nebezpečná. Podstatné je, že se Evropa štěpí na dva nesmiřitelné tábory, ve kterých se usazuje představa mytologického boje dobra se zlem. Z takové představy se zřejmě zrodil i atentát na slovenského premiéra. Útočník se rozhodl vzít osud Slovenska do vlastních rukou a rozhodnout za ostatní o tom, co je správné a dobré. To je alarmující a nemyslím si, že bychom to měli brát na lehkou váhu. Máme nyní příležitost si přiznat, jak závažná situace v Evropě je a že jsme se skutečně ocitli uprostřed boje za budoucí podobu Evropy, naší společnosti i našeho myšlení. Dochází k podstatnému civilizačnímu posunu a ten bohužel bývá vlnou násilí doprovázen. Ať už v podobě válek, nepokojů, nebo atentátů. Situaci je samozřejmě třeba uklidňovat, ale současně se musíme připravit na přiostření situace. Doporučuji občanům, aby využili příležitosti a zúčastnili se letošních voleb do Evropského parlamentu, kde mohou svůj postoj k současnému dění vyjádřit pokojně. Pětikoalice dnes představuje probruselskou a proatlantickou politiku. Komu vyhovuje, kdo se s ní ztotožňuje, má možnost ji podpořit. Naproti tomu opoziční, zejména mimoparlamentní síly, reprezentují alternativu a nabízejí cestu ke změnám.

Krátce po útoku na premiéra začali někteří slovenští vládní představitelé mluvit o určité vině slovenské opozice a také novinářů. Mají pravdu?

Anketa

Jsou za pokus o atentát na Roberta Fica zodpovědní činitelé liberální opozice, médií a neziskových organizací?

96%
2%
hlasovalo: 26960 lidí
V tomto hodnocení se v podstatě přikláním na jejich stranu, ovšem selhání vidím zejména na straně novinářů a médií. To, že opozice bojuje proti svému politickému protivníkovi, patří k věci. Sice to dnes dělá agresivně a útočně, s cílem vyvolat nepřátelství, ale od některých politiků lze čekat ledasco. Samozřejmě je to obrovským selháním konkrétních jedinců. Těch, kteří se ztotožňují s liberálně demokratickým diskurzem, pro který je bezohledná likvidace konkurenčního názoru typická. Ale kdo skutečně selhal, jsou někteří novináři. Jako výsměch dnes zní poučka, že média jsou hlídacím psem demokracie. Dnes jsou spíše ochočeným domácím mazlíčkem liberálů, pro které vytváří společenskou liberálně progresivistickou bublinu, do které pohlcují co největší část veřejnosti. Bohužel, docela se jim to daří. Již mnoho let neinformují vyváženě a objektivně, již dlouho vytěsňují nepohodlné názory a osoby je reprezentující. Z lídrů opozice a alternativy tvoří terče nenávisti. Zneužila svá výlučná postavení a s jistou nadsázkou lze proto skutečně říci, že atentátník jim vystavil účet.       

Jak tento útok v blízkých dnech a do budoucna, podle Vás, ovlivní atmosféru nejen na slovenské politické scéně, ale také celkově na Slovensku?

V prvé řadě se domnívám, že atentát může ovlivnit nejen situaci na Slovensku, ale také v České republice. Je to dáno výjimečným vztahem mezi našimi zeměmi. Jen si vzpomeňme, jak negativně otřásl naší veřejností výrok Petra Fialy o přerušení vztahů se slovenskou vládou. V prvních dnech tento útok zcela pochopitelně přináší vlnu emocí, zejména zlosti a strachu. A stává se pro Středoevropany symbolem jejich vlastního hodnotového boje, jejich vlastních ústrků ze strany unijních liberálních demokratů. Pokud tento trend bude pokračovat, mohl by nakonec přinést velké změny. Vše ovlivní zdravotní stav Roberta Fica, scénářů je nyní mnoho.         

Zeptám se vás jako právničky, měla by se podle vás policie i u nás nějak více zaměřit na to, zda se na sociálních sítích neobjevují komentáře, které by třeba útok na premiéra Fica schvalovaly? Mimochodem, četla jste třeba nějaké takové….? A co by takovému člověku hrozilo?

Policejní útvary, které sledují názory na sociálních sítí, jsou bohužel jen dalším nástrojem pro potlačování svobody projevu, vyhledávání údajných dezinformátorů a podobně. Vždy to nakonec končí u pronásledování názorů, které jsou v opozici s liberálně-progresivistickým mainstreamem. Snažme se vyvarovat toho, aby právě pod záminkou tohoto atentátu tyto represivní struktury posilovaly.

Pojďme na další téma. V minulých dnech jsme si připomínali 20 let od vstupu ČR do Evropské unie. Jak těch 20 let hodnotit?

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 31124 lidí
Naše členství nám přineslo špatné, ale i dobré. Toho dobrého je bohužel méně. Je dobře, že jsme přijali myšlenku evropské spolupráce. Ta nám bude v budoucnu k užitku, až budeme hledat své místo v nově se tvořícím multipolárním světě. Ale očekávali jsme rovnocennou spolupráci evropských států, a dokonce jsme přepokládali, že nám Evropská unie k této rovnocennosti pomůže. Bohužel opak je pravdou. Dostali jsme tedy lekci. O tom, jak lehce umíme naletět, jak snadno nás dokáží někteří politici prodat, jak naivní byla naše důvěra. Je to zkušenost, která se nám do budoucna může také hodit. Pokud Evropská unie zcela nepohltí naši suverenitu, pokud ustojíme její ekonomické drancování a společensko-kulturní experimenty.  

Jak moc, podle Vás, ovlivní blížící se volby směřování EU? A v čem by se podle Vás měla EU rozhodně změnit?

Očekávám, že volby do Evropského parlamentu odrazí nálady v současné Evropě. Ve volební kampani se téměř denně setkávám s lidmi a jsou to většinou právě ti, kteří chtějí změnu. Pokud jich dostatek přijde k volbám a vhodí svůj hlas opozici, nejlépe koalici Stačilo!, oslabíme dosavadní nadvládu silných proliberálních a progresivistických skupin. Ostatně, toto oslabení se očekává. Suverenistické konzervativní strany naopak posílí, a to jak na levici, tak na pravici. To platí napříč většinou členských států.   

Příští týden se měla v Praze konat demonstrace odborářů. Nakonec ale v souvislosti s tím, co se odehrálo na Slovensku, akci zrušili. Chtějí tím prý přispět ke zklidnění situace i ohledně atmosféry v ČR, právě po středeční tragédii. Premiéra vyzvali k jednání o záměrech vlády. Týká se to hlavně změn v zákoníku práce a důchodů. Je to ze strany odborů dobré rozhodnutí?

Považuji to za nešťastné rozhodnutí. Souhlasím s tím, že bychom neměli zbytečně rozdmýchávat emoce a živit mezi lidmi už tak výrazné rozpory. Ovšem to neznamená, že zaženeme občany domů, emoce jim zakážeme a pro jistotu jim nedovolíme ani mluvit. Nic takového nefunguje. Pokud se budou problémy řešit tím, že se o nich přestaneme bavit, dopadne to špatně. Myslím si, že ti lidé, kteří se na demonstraci chystali, zažívají nyní oprávněné zklamání.  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bonzáctví jako zábava. Šichtařovou ale veselý plukovník moc nepobaví

16:25 Bonzáctví jako zábava. Šichtařovou ale veselý plukovník moc nepobaví

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Máme premiéra, který je veden nikoli skutečnými geopolitickými zájmy n…