Zeman: Orbán dělá, co už dávno měli udělat jiní

01.08.2024 12:00 | Zprávy

Orbánovy mírové mise si vážím, dávno před ním to měli udělat významní evropští politici. Těmito slovy hodnotí bývalý prezident republiky Miloš Zeman pokusy maďarského premiéra po převzetí předsednictví v EU. Zeman to řekl pro ParlamentníListy.cz. Ve finále prý ukrajinskou válku může vyřešit Trump, pokud vyhraje volby.

Zeman: Orbán dělá, co už dávno měli udělat jiní
Foto: Aby bylo jasno
Popisek: Miloš Zeman v Aby bylo jasno

Snahy maďarského premiéra Viktora Orbána posadit k jednacímu stolu ruskou a ukrajinskou stranu a pomoci uzavření příměří či dokonce míru, mají svou váhu a dříve to už měli podniknout jiní politici Evropy. Tak hodnotí současnou situaci okolo války na Ukrajině bývalý prezident republiky Miloš Zeman.

„Viktor Orbán udělal to, co měli udělat před ním významní evropští politici a vážím si této mírové mise,“ sdělil redakci PL exprezident Zeman. 

Vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách v USA v listopadu tohoto roku podle bývalé hlavy státu může pomoci válku zastavit. 

„Pouze bych ještě doplnil, že vedle míst, které jste jmenoval, se také Viktor Orbán sešel s Trumpem. Chová se naprosto prognosticky, protože očekává, že Trump vyhraje americké prezidentské volby a v takovém případě je to právě Trump, který může vyřešit ukrajinskou otázku,“ doplnil Miloš Zeman pro ParlamentníListy.cz.

Maďarská vláda v současné době čelí tlaku z Bruselu a některých dalších evropských metropolí, jehož součástí byly i nepravdivé informace, vyvrácené vládou v Budapešti. 

Jednalo se například o tvrzení, že právě Orbánovi lidé zablokovali jednotný postoj Evropské unie k volbám ve Venezuele. Jak ovšem ParlamentníListy.cz ve středu informovaly, Budapešť to popřela.

Maďarský server Telex.hu podotýká, že vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell vydal v pondělí prohlášení k venezuelským prezidentským volbám, v němž uvedl, že „výsledky voleb nebyly ověřeny a nelze je považovat za reprezentativní vůli venezuelského lidu, dokud nebudou zveřejněny a ověřeny všechny oficiální záznamy z volebních místností“, načež mělo být prohlášení změněno tak, že bylo psané v první osobě jednotného čísla.

Prohlášení bylo vydáno pouze jménem vysokého představitele, což se obvykle děje v případě, že jedna nebo více vlád s textem nesouhlasí, podotýká Telex, který následně ve věci kontaktoval maďarské ministerstvo zahraničí. „Počkali jsme, až obdržíme zprávy z Venezuely, a po jejich prostudování jsme se připojili ke společnému prohlášení Evropské unie,“ vysvětlil nato mluvčí maďarského ministerstva zahraničních věcí Máté Paczolay, že země s připojením se ke společnému unijnímu prohlášení skutečně vyčkávala, ale nakonec jej nevetovala. „Je falešnou zprávou, že Maďarsko deklaraci vetovalo,“ dodal Paczolay.

Poté, co se Orbánova mise v Kyjevě, Moskvě, Pekingu a Washingtonu znelíbila v řadě zemí unie, čelí Budapešť i dalším překážkám. Ukrajina jí zastavila tranzit ruské ropy a maďarský ministr zahraničí dokonce obvinil Brusel, že v tom může mít prsty, protože Maďarům v tomto sporu za celou dobu nepomohl. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A co jste dělal Vy ? Vyznamenal Zelenského ! Jděte už někam... , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseF.L.Hek , 01.08.2024 13:17:12

|  13 |  0

Další články z rubriky

Přední muž Okamurova týmu promluvil o černošském „chirurgovi“, Romech i Jiřím Pospíšilovi

4:44 Přední muž Okamurova týmu promluvil o černošském „chirurgovi“, Romech i Jiřím Pospíšilovi

ROZHOVOR „Je snad jakékoli vyobrazení člověka tmavé pleti automaticky rasismem? A co vyobrazení bělo…