Brno: Holásecká jezera čeká revitalizace, dalším krokem je žádost o evropskou dotaci

11.09.2024 10:23 | Tisková zpráva

Radní na svém jednání vzali na vědomí posouzení projektu Revitalizace Holáseckých jezer a doporučili zastupitelům jej schválit a souhlasit s přípravou žádosti o dotaci z Operačního programu Životní prostředí.

Brno: Holásecká jezera čeká revitalizace, dalším krokem je žádost o evropskou dotaci
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Revitalizace by podle harmonogramu mohla začít v létě 2025. Celá soustava jezer patří mezi přírodní památky a je jedinečným příkladem vzácného ekosystému, který je součástí města. Projekt se týká soustavy jezer, která se nachází v městské části Brno-Tuřany. Vodní plochy mají charakter biotopu slepého říčního ramene s hustými porosty na březích, což vytváří unikátní ekosystém pro řadu vzácných druhů jak rostlin, tak živočichů.

„Holásecká jezera jsou důležitá nejenom z pohledu ochrany přírody, ale také jako rekreační oblast užívaná mimo jiné i pro rybolov. Toto využití zůstane zachováno i po revitalizaci. Konkrétně jezero Opleta bude připraveno pro trávení volného času, koupání a chytání ryb. V rámci těchto úprav nahradí dnešní betonové panely zelené břehy s vhodným přístupem do vody. Pro návštěvníky vybudujeme také naučnou stezku s informačními a interaktivními panely pro děti a samozřejmě venkovní mobiliář,“ nastínil náměstek pro oblast životního prostředí Filip Chvátal.

Anketa

Chcete, aby se prezident Pavel ucházel o druhé volební období?

4%
95%
hlasovalo: 35205 lidí

Stěžejní částí projektu bude odbahnění devíti jezer odtěžením sedimentu z pontonu drapákem a odsátím jemných částí zeminy bagrovacími čerpadly. Zároveň se část vytěženého materiálu využije na úpravu příbřežních ploch. Pro obnovu mokřadních společenství se rozšíří pobřežní pásmo a v plánu je také vznik tůní. Proběhne zdravotní, bezpečnostní a redukční řez dřevin a prosvětlení břehů. Na nich se vysadí rákosiny a na vhodných místech se doplní dřeviny. Východní břehy jezer se zpevní přírodě blízkými způsoby, například zápletovými vrbovými plůtky a vrbovým pokryvem.

Nyní probíhá příprava aktualizace projektové dokumentace. Následně bude možné začít s úpravami biotopu. Revitalizace by měla trvat 3 až 4 roky v období od srpna 2025 (případně srpna 2026) do března 2029.

„Dalším krokem je nyní podání žádosti o dotaci z výzvy Operačního programu Životní prostředí v rámci nástroje ITI. Město bude usilovat o dotaci ve výši 110 milionů korun. Celkové výdaje jsou vyčísleny na 276 milionů korun včetně DPH, tato částka však ještě projde úpravou v rámci aktualizace dokumentace, která zohledňuje ceny prací v roce 2020. Záleží také na výběrovém řízení na zhotovitele a nabídkách jednotlivých účastníků. Holásecká jezera patří mezi významnou přírodní památku v Brně a bez revitalizace jí hrozí degradace území, která by významně ovlivnila zdejší faunu i floru,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

Myslíte, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou nemůže skončit mírem?

Ale jak jinak skončí? Nemyslíte, že je naivní si nalhávat, že Ukrajina může Rusko porazit? Kdyby to bylo možné, už by to udělala. Myslím, že větší od dalších států pomoci se Ukrajině už nedostane, spíš bohužel naopak. Vy sice tvrdíte, že vidina míru je falešná, ale třeba i prezident Pavel už mluví o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Plocha před zimním stadionem projde proměnou k lepšímu

19:45 Plzeň: Plocha před zimním stadionem projde proměnou k lepšímu

Plzeň upraví plochu v Třebízského ulici před svým zimním stadionem. Zbourány budou turnikety, které …