Brno: Holásecká jezera čeká revitalizace, dalším krokem je žádost o evropskou dotaci

11.09.2024 10:23 | Tisková zpráva

Radní na svém jednání vzali na vědomí posouzení projektu Revitalizace Holáseckých jezer a doporučili zastupitelům jej schválit a souhlasit s přípravou žádosti o dotaci z Operačního programu Životní prostředí.

Brno: Holásecká jezera čeká revitalizace, dalším krokem je žádost o evropskou dotaci
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Revitalizace by podle harmonogramu mohla začít v létě 2025. Celá soustava jezer patří mezi přírodní památky a je jedinečným příkladem vzácného ekosystému, který je součástí města. Projekt se týká soustavy jezer, která se nachází v městské části Brno-Tuřany. Vodní plochy mají charakter biotopu slepého říčního ramene s hustými porosty na březích, což vytváří unikátní ekosystém pro řadu vzácných druhů jak rostlin, tak živočichů.

„Holásecká jezera jsou důležitá nejenom z pohledu ochrany přírody, ale také jako rekreační oblast užívaná mimo jiné i pro rybolov. Toto využití zůstane zachováno i po revitalizaci. Konkrétně jezero Opleta bude připraveno pro trávení volného času, koupání a chytání ryb. V rámci těchto úprav nahradí dnešní betonové panely zelené břehy s vhodným přístupem do vody. Pro návštěvníky vybudujeme také naučnou stezku s informačními a interaktivními panely pro děti a samozřejmě venkovní mobiliář,“ nastínil náměstek pro oblast životního prostředí Filip Chvátal.

Stěžejní částí projektu bude odbahnění devíti jezer odtěžením sedimentu z pontonu drapákem a odsátím jemných částí zeminy bagrovacími čerpadly. Zároveň se část vytěženého materiálu využije na úpravu příbřežních ploch. Pro obnovu mokřadních společenství se rozšíří pobřežní pásmo a v plánu je také vznik tůní. Proběhne zdravotní, bezpečnostní a redukční řez dřevin a prosvětlení břehů. Na nich se vysadí rákosiny a na vhodných místech se doplní dřeviny. Východní břehy jezer se zpevní přírodě blízkými způsoby, například zápletovými vrbovými plůtky a vrbovým pokryvem.

Nyní probíhá příprava aktualizace projektové dokumentace. Následně bude možné začít s úpravami biotopu. Revitalizace by měla trvat 3 až 4 roky v období od srpna 2025 (případně srpna 2026) do března 2029.

„Dalším krokem je nyní podání žádosti o dotaci z výzvy Operačního programu Životní prostředí v rámci nástroje ITI. Město bude usilovat o dotaci ve výši 110 milionů korun. Celkové výdaje jsou vyčísleny na 276 milionů korun včetně DPH, tato částka však ještě projde úpravou v rámci aktualizace dokumentace, která zohledňuje ceny prací v roce 2020. Záleží také na výběrovém řízení na zhotovitele a nabídkách jednotlivých účastníků. Holásecká jezera patří mezi významnou přírodní památku v Brně a bez revitalizace jí hrozí degradace území, která by významně ovlivnila zdejší faunu i floru,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Přijďte si zasportovat! Pro děti se znovu zdarma otevírají dvě hřiště

7:31 Varnsdorf: Přijďte si zasportovat! Pro děti se znovu zdarma otevírají dvě hřiště

Přijďte si zdarma zasportovat! Chcete, aby vaše děti trávily více času na čerstvém vzduchu, aktivně …