Do Olomouce přichází povodeň až teď, měla by ji zvládnout

16.09.2024 13:04 | Tisková zpráva

Teprve v pondělí ráno do Olomouce přichází skutečná povodeň, kterou by ale město mělo zvládnout. Po náročné noci, kdy krizový štáb Olomouce bedlivě sledoval situaci v Moravičanech a Litovli, která je pro krajské město klíčová, se zdá, že až na několik kritických míst, kde se může voda rozlít, by měly hráze udržet Moravu v korytě.

Do Olomouce přichází povodeň až teď, měla by ji zvládnout
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

V tuto chvíli platí v Olomouci druhý povodňový stupeň, třetí stupeň by měl nastat v noci z pondělka na úterý. Kulminace na Nových Sadech se očekává ve středu brzy ráno.

Po nočních analýzách, kdy hladina Moravy na profilu Moravičany kulminovala, je jasné, že oproti roku 1997 je situace příznivější. V čase 22:30 dosáhla hladina vody v této oblasti hodnoty 441 cm a průtoku 303 m3/s, oproti 489 cm z roku 1997. Po Moravičanech Morava dále protéká ještě lužními lesy Litovelského Pomoraví, které by také měly Olomouci výrazně pomoci. „Máme za sebou asi nejnáročnější noc, ale vypadá to, že do Olomouce by měla dotéct voda pod hranicí dvacetileté povodně. Nyní máme vytipovaná kritická místa, která musíme bedlivě sledovat, jelikož Olomoucí bude protékat voda o průtoku až 270 m3/s, což bude pro hráze velký nápor,“ vysvětlil tajemník povodňové komise Jan Langr.

Podle něj by měly všechny hráze držící Moravu ve svém korytě vydržet, s výjimkou Chomoutova, kde je riziko rozlivu nejen do suterénních prostor, ale i do nemovitostí vysoké, a to především na levém břehu řeky Moravy směrem ke Štěpánovu. „Průsaky ale nelze vyloučit ani v jiných městských částech, například na Lazcích či u Klášterního Hradiska, kde budou odborníci situaci nepřetržitě sledovat. Stejně tak budou kontrolovat stav na náplavce, kde protipovodňová ochrana zjevně funguje,“ dodal Langr. Pracovníci Povodí Moravy se o víkendu soustředili na oblast Litovelska, ale také například upravovali hráze v Černovíře.

Kulminace ve středu brzy ráno

Dle stávajícího modelu by výška hladiny v profilu Nové Sady měla dosáhnout 4,7 metru, a na této úrovni kulminovat. Dojít by k tomu mělo ve středu v brzkých ranních hodinách. „Stále platí výstraha, aby se lidé nezdržovali v těsné blízkosti Moravy, jelikož se bude opravdu jednat o obrovský objem vody a bude takto kulminovat i několik dní. Rovněž je třeba upozornit na riziko unášených předmětů pod hladinou, které mohou představovat nebezpečí pro osoby, které se rozhodnou provozovat adrenalinové vodní sporty,“ upozornil primátor města Miroslav Žbánek. Ten zároveň poděkoval všem, kteří se na protipovodňových opatřeních podílejí. „Obrovské poděkování patří dobrovolným hasičům města, kteří jsou všude, kde je potřeba, ať už u pytlování písku či stavění mobilního hrazení v Chomoutově. Zároveň děkuji dobrovolným hasičům z jednotek Chválkovice, Droždín a Topolany, které pomáhají v oblasti Jesenicka, kde byla situace tragická.“

Spodní voda ohrožuje celou Olomouc

Všechna dosavadní opatření byla spíše preventivní, protože povodňová vlna se na Olomouc skutečně valí až v tuto chvíli. A ačkoli se podle předpovědí hydrometeorologů očekává povodeň pod hranicí dvacetileté vody, tedy té z roku 2006, platí pro celé území Olomouce varování před spodní vodou. „Zaplavení podzemních a suterénních prostor lze očekávat skutečně na celém území města. Občané i firmy by si tyto prostory měli zabezpečit, odstranit

odtamtud cenné věci a především se připravit na možnost, že až do konce týdne může docházet k výpadkům elektřiny a ohrožení jejich provozu,“ doplnil tajemník povodňové komise Jan Langr.

Proti spodní vodě by si měli občané zajistit také svoje vozidla. „Není třeba hromadně přeparkovávat na celém území města. Spíše jde o to, nenechávat vozidla v níže položených místech, kde hrozí vzedmutí spodní vody. V tomto ohledu vycházíme občanům vstříc a od pondělí až do pátku zavádíme bezplatné parkování v zóně B2, včetně parkoviště Legionářská,“ podotkl primátor Olomouce Miroslav Žbánek.

Stále také platí možnost vyzvednout si písek v areálu technických služeb v Libušině ulici. Obyvatelé Olomouce si mohou písek buď nabrat do vlastních pytlů, pro ty, kteří pytle nemají, mohou dostat až deset pytlů na jednu nemovitost. Písek bude na tomto místě k dispozici v pondělí od 12 do 19 hodin, v úterý pak od 7 do 19 hodin. Pro obyvatele Chomoutova platí možnost vyzvednout si pytle s pískem ve zdejší hasičské zbrojnici.

V Olomouci se v tuto chvíli neplánuje omezení provozu základních ani mateřských škol.

Majitelé studen by vodu z nich pít neměli

Prameniště Litovel přestalo dodávat vodu do Olomouce. Důvodem je výpadek elektrické energie. „Vzhledem k tomu, že je to jeden ze sedmi zdrojů, zásobování města pitnou vodou není ohroženo a je nadále plynulé,“ potvrdil za Moravskou vodárenskou provozně technický manažer Roman Úlehla. Krátkodobý výpadek elektřiny má za sebou i prameniště Pňovice–Březová, ale je již znovu v plném provozu. Prameniště i úpravna vody v Černovíře fungují bez problémů.

Krajská hygienická stanice ale upozorňuje obyvatele, kteří jsou odkázáni pouze na vlastní studnu, aby ji až do opadnutí vody nepoužívali a připravili se na její případnou dezinfekci.

Nechoďte do lesa, hrozí riziko pádu stromů

Nadále platí i obezřetnost při pohybu v blízkosti rozvodněných toků. „Vlivem podmáčení může docházet k poškození, vývratům a k pádům stromů. Doporučujeme v zájmu bezpečnosti a ochrany zdraví nechodit pod vzrostlými stromy a nezdržovat se v jejich blízkosti. Především bych chtěl zdůraznit, aby občané nechodili do lesa, zejména pak do městských lesů v Litovelském Pomoraví. Toto varování ale platí pro všechny lesní porosty i městské parky,“ varuje vedoucí odboru životního prostředí Petr Loyka.

Komise zasedá dvakrát denně

„Dle stávajících předpovědí by během dnešního dne mělo spadnout do 10 mm srážek v oblasti Jeseníků, situace by se tedy snad již neměla zhoršovat,“ dodává tajemník povodňové komise Jan Langr.

Povodňová komise města a ORP Olomouc zasedne ještě dnes odpoledne, pak znovu v úterý ráno, aby situaci na tocích zhodnotila, případně přijala další bezpečnostní opatření, pokud by se objevilo nějaké ohrožené místo v korytě řeky Moravy. Dále budou občané informováni prostřednictvím webu, tiskových zpráv, povodňových vitrín, případně skrze rozhlasy varovného informačního systému města Olomouce.

Situaci na vodních tocích a hydrometeorologickou předpověď nadále monitoruje havarijní služba odboru ochrany magistrátu města Olomouce. Bližší informace o situaci najdete na webu Povodí Moravy www.pmo.cz a Českého hydrometeorologického ústavu www.chmi.cz

Základní rady pro občany v záplavových územích:

  • Řiďte se pokyny starostů obcí a složek IZS.
  • Sledujte vývoj situace v hromadných informačních prostředcích, například prostřednictvím veřejnoprávních médií, sociálních sítí HZS krajů, sociálních sítí a dalších komunikačních kanálů svých obcí, ČHMÚ. Sledujte jak místní zpravodajství, tak varování o počasí.
  • Mějte dostatečnou zásobu pitné vody.
  • Připravte si evakuační zavazadlo.
  • Nabijte si mobilní telefony, nabijte a připravte si power banky.
  • Připravte pro případ povodně své domovy.

Doporučení ke zmírnění následků jevů:

  1. Odstraňte, ukliďte nebo upevněte všechny věci v okolí stavby, které by mohla voda odnést.
  2. Zjistěte dopředu, kde se nacházejí uzávěry vody a plynu a jak je v případě evakuace rychle uzavřít, jak vypnout pojistky. Elektrické spotřebiče, které zrovna nepoužíváte, odpojte od elektrické energie.
  3. Pokud je to možné, drahý nábytek a cennosti přestěhujte do vyšších pater. Škody u nepřipraveného domu mohou být až desetkrát vyšší než u domu, který je vyklizený a připravený na příchod povodně.
  4. Připravte si pytle s pískem a těsnící folie.
  5. Zabezpečte chemické látky, které by mohly případně kontaminovat vodu a životní prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Milionové investice do zimního stadionu si prohlédl primátor Bouška

22:41 Mladá Boleslav: Milionové investice do zimního stadionu si prohlédl primátor Bouška

Před startem nové sezony extraligových hokejistů Mladé Boleslavi navštívil zimní stadion primátor Ji…