Hradec Králové: Město řeší černé skládky, pomáhají sběrné dvory i projekt re-use

17.08.2024 16:09 | Tisková zpráva

Město stále usiluje o čistší ulice a přírodu, ale téměř denně se v něm objevují černé skládky. Za černou skládku je považován i odpad odložený na kontejnerovém stání mimo nádoby. Díky městskému systému úklidu a odvozu odpadu volně pohozeného mimo nádoby na stanovištích, který zajišťují Hradecké služby, se počet těchto skládek snižuje. Náklady na jejich odvoz a likvidaci však rostou.

Hradec Králové: Město řeší černé skládky, pomáhají sběrné dvory i projekt re-use
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Od roku 2018 do prvního pololetí letošního roku dosáhly na částku skoro sedm milionů korun. Odpad přitom mohou občané města vozit zdarma do čtyř sběrných dvorů v Hradci Králové. Pro opětovné využití věcí poslouží i re-use pointy ve sběrných dvorech nebo re-use bazar v Kotěrově ulici. Výdaje na úklid černých skládek mají rovněž Technické služby Hradec Králové, které likvidují veškeré zbylé černé skládky ve městě.

Za černou skládku je považován nejen odpad, který je pohozen ve volné přírodě, ale i ten, který je umístěn mimo kontejnerové nádoby na stanovištích. „Úklidy těchto stanovišť zajišťují Hradecké služby. Náklady, které městu vznikají kvůli černým skládkám, jsou ale vysoké,“ říká náměstek odpovědný za oblast životního prostředí Adam Záruba.

Zatímco v roce 2018 činila částka více než 770 tisíc korun včetně DPH, v roce 2019 už přesáhla jeden milion (1,024), v roce 2020 se zvýšila na téměř 1,233 milionu a v roce 2021 bylo vynaloženo na odvoz přibližně 1,050 milionu. V roce 2022 byl zaznamenám pokles na přibližně 800 tisíc, ale v loňském roce se částka opět zvedla na téměř 1,257 milionu korun. Za první pololetí letošního roku už město zaplatilo za odvoz černých skládek téměř 850 tisíc korun. Některé černé skládky zaměstnávají také pracovníky Technických služeb Hradec Králové, kteří se podílí na jejich úklidu. Za loňský rok odvezli přes 4,5 tuny odpadu. Společnost na úklid vynaložila přes 130 tisíc korun.

Jednou z priorit města v rámci provozu systému odpadového hospodářství je průběžně udržovat kontejnerová stání v čistotě. „Díky fungujícímu systému svozu komunálních odpadů, jarním a podzimním mobilním svozům odpadů, a samozřejmě také díky zajištění provozu čtyř městských sběrných dvorů, kdy každý den v týdnu je otevřen minimálně jeden z nich, se počet černých skládek daří postupně snižovat. Přesto stále existují firmy nebo lidé, kteří odpady odkládají na stanoviště vedle kontejnerů. Takové jednání je v rozporu se zákony i vyhláškou a hrozí za ně vysoké pokuty. Často se také stává, že ve veřejných kontejnerech nebo v jejich blízkosti končí i odpad z podnikatelské činnosti (firem, obchodů, služeb, ubytoven, restaurací a dalších),“ říká ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek.

Město se proto snaží firmy o jejich povinnostech informovat. Na všech veřejných nádobách jsou umístěny informační samolepky upozorňující na zákaz ukládání odpadů z podnikání a na problematických stanovištích jsou umístěny informační cedule. Za účelem identifikace subjektů zneužívajících veřejné kontejnery či zakládajících na kontejnerových stáních černé skládky využívají Hradecké služby mobilní kamery ve vozidlech, které průběžně monitorují zejména problematická stanoviště ve městě.

Pokud se následně ze záznamu podaří zjistit pachatele přestupku, je informován příslušný odbor města, který věc prošetří a pachatele pokutuje. Pokud občané objeví ve městě černou skládku, nebo zaregistrují zneužívání veřejných stanovišť podnikatelskými subjekty, mohou k nahlášení využít aplikaci Munipolis, kontaktovat zákaznické centrum Hradeckých služeb či věc oznámit městské policii na lince 156.

Část věcí z černých skládek by mohla posloužit někomu jinému, pokud by byla odvezena do sběrného dvora či dobročinného obchodu. Věci, které jsou nelegálně odloženy například u kontejnerů, nelze již z hygienických důvodů umístit do re-use bazaru ani re-use pointů a nenajdou tak další využití.

Pobočka re-use dobročinného obchodu v Kotěrově ulici v Hradci Králové je otevřena vždy čtyři dny v týdnu, a to v pondělí, středu a pátek od 13 do 17 hodin a v sobotu od 8 do 12 hodin. Sběrný dvůr Bratří Štefanů je otevřen ve středu a pátek od 13 do 18 hodin, poté ještě v sobotu od 8 do 16 hodin. Sběrný dvůr Temešvár má provozní dobu v úterý, ve čtvrtek a v neděli od 8 do 18 hodin. Ve stejný čas je v provozu sběrný dvůr U Labe, který je k dispozici v pondělí, ve středu a v sobotu. Sběrný dvůr Na Brně je pro občany otevřen v čase od 8 do 18 hodin, a to vždy v úterý a pátek.

Pro obyvatele města, kteří nemají možnost odvézt svůj odpad do sběrných dvorů, nebo nestihli využít svozů odpadu, funguje druhým rokem služba přepravy nepotřebných věcí, elektrospotřebičů a odpadů do sběrných dvorů. Nevztahuje se ale na stavební a demoliční odpad, ani na odpad z údržby zeleně. „Předání odpadů je pro obyvatele města ve stejném režimu jako ve sběrných dvorech, tedy zdarma. Zpoplatněna je pouze přeprava, a to v sazbách již od 100 korun, podle vzdálenosti a objemu předaných věcí nebo odpadů. Cílem je zlepšit pořádek v ulicích města a předcházet vzniku odpadů,“ dodává Hušek.

Pokud to bude možné, předaný nábytek a další předměty budou zařazovány do projektu re-use, kde budou k dispozici k dalšímu využití za drobný poplatek. Veškeré prostředky získané v projektu re-use jsou prostřednictvím veřejné sbírky věnovány městské společnosti Městské lesy Hradec Králové na obnovu dřevin v městských lesích. Vybrané finance z re-use bazaru pak Technickým službám Hradec Králové, které je využívají pro výsadbu zeleně na území města. Od července roku 2020, kdy projekt re-use v Hradci Králové vznikl, bylo vybráno přibližně 1,1 milionu korun.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Vinobraní nabídne možnost přispět obětem ničivých povodní

16:48 Litoměřice: Vinobraní nabídne možnost přispět obětem ničivých povodní

Litoměřické vinobraní bude. Celá akce se uskuteční s charitativním podtextem a proběhne již tuto sob…