Jihlava: Festivalový autobus vyjel do ulic

10.09.2024 16:14 | Tisková zpráva

Osmadvacátá dokumentární Ji.hlava je skoro tady. Do jihlavských ulic vyjel festivalový autobus, do regionu zamíří výstava o Ji.hlavě. Letošní ročník míří za hranice města a nabízí akreditaci pro děti a seniory zdarma.

Jihlava: Festivalový autobus vyjel do ulic
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Do jihlavských ulic vyjel autobus 28. Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Autobus nahradil tradiční trolejbus, který vozil obyvatele a obyvatelky Jihlavy i návštěvníky a návštěvnice v minulosti.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava se letos prodlužuje z šesti na deset dní. Kromě celého týdne obsáhne i dva víkendy a nabídne návštěvníkům a návštěvnicím větší pohodlí – třeba díky většímu počtu filmových repríz, které zajistí více míst v kinosálech.

Ji.hlava chce být pro všechny

„Letošní festival bude díky prodloužení a třeba i většímu množství repríz mnohem přístupnější pro všechny. Už několik let budujeme program pro děti a letos ještě více rozvíjíme spolupráci s teenagery, kteří si chystají vlastní program. Chceme také ještě více zapojit seniory a seniorky nebo lidi se zdravotními postiženími,“ říká ředitel festivalu Marek Hovorka.

Zvýšené kapacity kin chce festival využít k oslovení nejen místního publika, ale právě i skupin, které doposud mohly vnímat návštěvu festivalu jako složitou: od seniorů a seniorek až po lidi s hendikepem. Právě lidem starším 65 let a také osobám se zdravotním handicapem nabízí letos Ji.hlava festivalovou akreditaci zdarma. V nabídce bude také nový typ zvýhodněných balíčků vstupenek, díky kterým bude možné se na vybrané projekce dostat bez rezervace – a tedy snadněji.

O akreditaci je možné si zažádat přes web festivalu nebo osobně v Infocentru na jihlavském Masarykově náměstí, které bude otevřené od pátku 25.10. Akreditaci zde vyrobí na počkání a na místě také bude možné si rovnou zarezervovat místa na vybraný program.

Ji.hlava letos nabídne i projekce určené pro rodiče s dětmi nebo třeba pro lidi s citlivostí na světlo. „Rádi bychom, aby si festival užilo co nejvíce lidí z Jihlavy i celého regionu,“ říká Hovorka.

Ji.hlava vyrazí i mimo Jihlavu

Ji.hlava během září a října vyrazí nejen do ulic města, ale i do celého regionu. Aktivity Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava představí výstava, kterou budou moci vidět lidé na zámku ve Žďáru nad Sázavou (11.—22.9.), v kinech v Havlíčkově Brodě (11.—22.9.), Humpolci (23.9.—6.10.), Pelhřimově (23.9.—30.9.), Třešti (22.10.—3.11) nebo v univerzitním centru v Telči (7.10.—21.10.). Putovní projekt představí aktivity festivalu, včetně jeho historie a přiblíží i jeho atmosféru a význam. „Festival je s regionem Vysočina úzce spjatý a budeme rádi, když ho díky výstavě objeví i ti, kteří ho třeba dosud nenavštívili. Vážíme si toho, že festival pořádáme právě tady,“ říká Marek Hovorka. Výstavu budou moci zhlédnout i lidé přímo v Jihlavě – v City Parku Jihlava (30.9.—18.10.) nebo v Nemocnici Jihlava (19.10.—3.11.).

Ji.hlava dětem

Festival myslí i na děti a dospívající. Letos posedmé proběhne Ji.hlava dětem určená pro dětské návštěvníky a návštěvnice. Jejím letošním tématem je Všeho s mírou! „Podíváme se na přiměřenost, pestrost a vyváženost z různých směrů – od životosprávy a psychohygieny až po environmentální a sociální otázky. Vedle celodenního tematického programu plného workshopů a kulturních představení čeká na děti bohatá nabídka filmově-výchovných aktivit. Velkou radost máme z toho, že se povedlo rozšířit kapacitu populárních filmařských workshopů,“ říká dramaturg Ji.hlavy dětem a Ji.hlavy Vibes Václav Tintěra a dodává, že v nabídce je i program pro jihlavské školy. „Do 18. září mohou přihlásit své žactvo a studentstvo na některou z pestré nabídky neformálně vzdělávacích aktivit. Programy jsou určeny pro mateřské, základní i střední školy a účast v nich je bezplatná,“ upozorňuje Tintěra.

Ji.hlava dětem proběhne 25.—30. 10. ve Stříbrném domě na Masarykově náměstí, vstup je do 15 let zdarma. Herna se službou péče o děti v nepřítomnosti rodičů bude také zdarma – a k dispozici každý festivalový den.

Duševní zdraví mladých

Na dětský program naváže 30.10.—2.11. program pro dospívající a mladé dospělé. „Jeho myšlenkou je nabídnout mladým poznání i zábavu v rámci témat, která je opravdu zajímají. Program vznikl v dialogu s dospívajícími a v první řadě se v něm zaměříme na rozvíjení gramotnosti v oblasti duševního zdraví, které vnímáme jako základní předpoklad společenské udržitelnosti,“ uvádí Václav Tintěra. Mladí se mohou těšit na sérii workshopů (např. co dělat pro digitální wellbeing nebo jak vyzrát nad vnitřním kritikem) a na setkání s populárními influencery a influencerkami. Program Vibes je přístupný zdarma, pro lidi do 19 let je na ostatní festivalový program určená zvýhodněná akreditace Vibes.

Až do 27. září se mohou také zájemci a zájemkyně hlásit do projektu Sdílej psycho v .hlavě!, do soutěže krátkých filmů autorů a autorek do 19 let. Cílem je otevřít veřejnou debatu o duševním zdraví dospívajících, kteří budou ve svých filmech reflektovat své zkušenosti s duševní nepohodou. Pásmo vybraných filmů bude součástí ji.hlavského programu, doplní ho workshopy a debaty.

A nakonec výtvarná soutěž o akreditace

Inspirační fórum vyhlašuje výtvarnou soutěž o akreditace na 28. MFDF Ji.hlava. „Jak si představujete dobrý život? Vytvořte plakát Inspiračního fóra a ten nejoblíbenější získá akreditaci na festival a další ceny,” říká vedoucí Inspiračního fóra Tereza Swadoschová. „Do připravené šablony navrhněte pro letošní Inspirační fórum jeho plakát. Stáhněte si nebo vyzvedněte šablonu plakátu a nakreslete nebo napište do ní, jak si představujete dobrý život. Plakát, který získá nejvíce lajků na sociálních sítích, vyhraje,” dodává Swadoschová. Technika je volná - od kreslení přes grafický design, koláž po báseň nebo jiný text. Šablony formátu A4, A3 a A1 jsou ke stažení ZDE. Více informací ZDE.

Inspirační fórum je diskusní platforma MFDF Ji.hlava, která se každý rok zabývá čtyřmi klíčovými tématy současnosti. Zve desítky hostů a hostek z domova i ze zahraničí, kteří spolu s návštěvníky a návštěvnicemi o tématech diskutují. Letos přibude nový program takzvaných Inspiračních schůzování, ve kterém se budou zájemci a zájemkyně scházet bez hostů a hostek a společně přemýšlet pod vedením zkušených facilitátorů a facilitátorek z organizace NaZemi o libovolných tématech, která povedou k odpovědím na to, jak si představujeme dobrý život.

28. MFDF Ji.hlava proběhne 25.10.—3.11. 2024, zvýhodněnou akreditaci na šest či deset dní (Ji.hlava fyzicky + Ji.hlava on-line) je možné zakoupit do 20. září. Více informací najdete ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Dům Gustava Mahlera připravuje novou výstavu fotografií

10:44 Jihlava: Dům Gustava Mahlera připravuje novou výstavu fotografií

Výstava v Domě Gustava Mahlera s prostým názvem Fotografie představuje výběr z díla Květoslava Přiby…