Jihlavě se ničivá voda vyhnula, nyní začal úklid města

16.09.2024 22:03 | Tisková zpráva

Popadané větve musí zmizet z parků, chodníků i silnic, od bláta se bude čistit hlavně cyklostezka. Opravit se musí veřejné osvětlení i kanalizace. Voda v tocích na území Jihlavy by už ale neměla stoupat.

Jihlavě se ničivá voda vyhnula, nyní začal úklid města
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

V pondělí 16. září v brzkých ranních hodinách vyjely do ulic města tři zametací vozy, které začaly odstraňovat lokální nepořádek, který vznikl v uplynulých dnech během silných dešťů a větrných poryvů. Na komunikacích Služby města Jihlavy (SMJ) kontrolují také průchodnost dešťových vpustí a propustků, které jsou často zaneseny. „Nejvíce práce máme momentálně na zprovozňování přečerpávacích stanic kanalizačního řadu a malých čistíren odpadních vod, které byly například v Kosově nebo v Herolticích zaplaveny,“ uvedl jednatel Služeb města Jihlavy Josef Eder. SMJ se podle jeho slov potýkají také s rozsáhlými poruchami veřejného osvětlení, kdy nefungují světla i v celých oblastech města. Opravy mají trvat minimálně celý tento týden. V parcích města a na hřbitovech došlo k polámání větví, které se průběžně odstraňují, k pádům celých stromů naštěstí nikde nedošlo. Na dopravním značení nebo jiném majetku města k zásadnějším škodám nedošlo.

V Jihlavě a nejbližším okolí během uplynulých tří dnů napršelo od 150 až do výjimečných 200 mm srážek. Je to zhruba čtvrtina až třetina celoročních srážkových úhrnů, které na Jihlavsku činí 700 mm za rok. Vodní toky a nádrže takové množství vody napadané za necelých 90 hodin dokázaly pojmout jen díky důsledné přípravě.

Město Jihlava po konzultacích s povodími Moravy a Vltavy už minulý týden upouštělo své rybníky a regulovalo množství vody v potocích a řekách. Výrazným snížením hladin dokázaly především Pístovské rybníky pojmout většinu srážek, které by jinak přitekly do města. Také se v předstihu čistila kanalizace, aby se minimalizovala možnost jejího ucpání. „Bez této precizní přípravy bychom určitě nyní řešili výrazně větší škody na majetku nebo bychom evakuovali např. zoologickou zahradu. Chci rovněž poděkovat Jednotce sboru dobrovolných hasičů z Jihlavy Bedřichova za víkendové nasazení. Její dobrovolníci pomáhali s čerpáním zatopených sklepů, odstraňovali stromy a větve ze silnic, přečerpávali vodu z přeplněného rybníku Dolní Cihelna v Jihlavě – Bedřichově a asistovali také profesionálním jednotkám u dalších zásahů,“ uvedl předseda krizového štábu ORP Jihlava a primátor Jihlavy Petr Ryška. 

Vodní toky v Jihlavě se nedostaly ani na druhý stupeň povodňové aktivity, kromě jednoho okamžiku, kdy dočasně nastoupala voda v řece Jihlávce, protože bylo nutné odpustit vodu ze Staré plovárny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Vinobraní nabídne možnost přispět obětem ničivých povodní

16:48 Litoměřice: Vinobraní nabídne možnost přispět obětem ničivých povodní

Litoměřické vinobraní bude. Celá akce se uskuteční s charitativním podtextem a proběhne již tuto sob…