Kladno: Odbahnění Kročehlavského rybníka potrvá zhruba měsíc

04.08.2024 7:04 | Tisková zpráva

Na dně vodní nádrže v blízkosti kročehlavského pivovaru pracuje těžká technika. Proces odbahnění bude trvat zhruba měsíc. Úrodné rybniční bahno pomůže s přeměnou nevyužívané plochy v Arménské ulici v nový park pro obyvatele sídliště.

Kladno: Odbahnění Kročehlavského rybníka potrvá zhruba měsíc
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Rybník v Dlouhé ulici v kladenských Kročehlavech, který je určen pro sportovní rybaření s povolenkou, kladenští rybáři vypustili do Dřetovického potoka a vylovili už na jaře. Výlov se tu konal po dlouhých 33 letech. Kromě odpadu – včetně pneumatik, nákupních košíků, počítačových součástí či kusů nábytku, vydal různé druhy sladkovodních ryb. Všechny rybáři vypustili do Turyňského rybníka v nedalekých Srbech. Mezi nimi byli líni, kapři, štiky, candáti či úhoři, milovníci čistého bahna.

„Fakt, že voda ani sedimenty na dně nevykazují žádné chemické znečištění potvrdily i rozbory, které jsme nechali zpracovat. Bahno tak splňuje podmínky pro ukládání na zemědělskou půdu, je úrodné. Rozhodli jsme se ho proto využít při tvarování terénu nového parku v Arménské ulici, jehož stavbu právě připravujeme. Ostatní sedimenty, především při sjezdu do rybníka, odkud se odvážel lidmi naházený odpad, skončily na skládce,“ informoval náměstek kladenského primátora Robert Bezděk.

Kročehlavský rybník, správným názvem Hořejší rybník, je součást revíru 411033 - Kačák 4, Turyňský rybník (Záplavy). Rozkládá se na ploše 1,4 ha a dosahuje největší hloubky zhruba dva a půl metru u stavidla ve směru na Baumax.

Čištění vodních nádrží od sedimentů je náročný proces. Dno Kročehlavského rybníka pokrývá na ploše cca 2100 m2 bahno o tloušťce zhruba 70 cm. Zabahnění vzniká, zjednodušeně řečeno, když se zbytky rostlin a živočichů, krmiv a jiných organických a minerálních látek hromadících se u dna nestačí rychleji rozkládat. Nadměrné množství sedimentů má negativní vliv na kvalitu vody, provzdušňování, resp. životní prostředí vodních živočichů.

Od Kročehlavského rybníka, na jehož dně pracuje pásový bagr, tak v následujících týdnech budou tři nákladní automobily odvážet po Unhošťské ulici směrem k Arménské vytěžené úrodné sedimenty. Ty budou skládány na ploše budoucí městské přírodní oddychové zóny, která se bude rozkládat mezi okrajem lesa Bažantnice a chystaným obchodním centrem Globus.

„V průběhu odbahňování a transportu sedimentů je dodavatel, společnost Stavmonta, povinen provádět úklidové práce, případně čištění komunikací,“ upozornil náměstek Bezděk a dodal: „Zároveň s odbahněním upravíme i nátok. Veškeré práce by měly být hotovy na konci prázdnin, poté se začne rybník opět napouštět skrze přítok z protilehlého kopce a drobné spodní prameny a s rybáři budeme jednat o opětovném nasazení ryb.“

Po ukončení revitalizace a napuštění se Hořejší rybník vrátí do užívání Českého rybářského svazu, místní organizace Kladno (ČRS MO Kladno). „Nádrž osadíme opět rybí obsádkou dle dekretu a pro sportovní rybáře se podmínky lovu nezmění. Více informací získáte v kanceláři ČRS MO Kladno v ulici P. Holého 93 nebo na emailu, telefonicky či na facebookové stránce Kladensky rybář,“ sdělil hospodář ĆRS MO Kladno Lukáš Kudlata.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…