Opava: Svatomartinské slavnosti se letos opět rozprostřou do dvou dnů

27.10.2024 11:17 | Tisková zpráva

V Opavě se letos opět rozprostřou oslavy svatého Martina a Svatomartinských vín do dvou dnů. Na své si přijdou nejen milovníci vín, ale i rodiny s dětmi. V pátek 8. listopadu se můžete těšit na tradiční Svatomartinskou vinnou stezku a v pondělí 11. listopadu zavítá do Opavy sv. Martin na bílém koni se svou družinou.

Opava: Svatomartinské slavnosti se letos opět rozprostřou do dvou dnů
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Svatomartinské oslavy odstartuje v pátek 8. listopadu Svatomartinská vinná stezka, kterou si mohou užít návštěvníci z širokého okolí. Tato oblíbená akce nabídne mnoho zastávek napříč celým městem, kde budou mít účastníci možnost ochutnat desítky druhů Svatomartinských a mladých vín.

„Vinařský fond letos umožnil výjimečně zahájit prodej Svatomartinských vín již od pátku 8. listopadu, namísto tradičního 11. listopadu, což nám dává příležitost uspořádat Svatomartinskou vinnou stezku již tento den,” sděluje Jan Černý, ředitel Turistické oblasti Opavské Slezsko.

Začátek stezky je plánován na 16. hodinu a slibuje být skvělou příležitostí pro setkání se známými a přáteli, a to vše ve spojení s příjemnou procházkou krásnými uličkami Opavy. Každá zastávka nabídne jedinečnou atmosféru a možnost objevit nové chutě.

Samotné Svatomartinské slavnosti se uskuteční tradičně 11. listopadu a hlavní program se odehraje na Horním náměstí. Slavnosti započnou přesně v 11 hodin a 11 minut, kdy z ochozu věže Hláska zazní slavnostní fanfára. Na Horním náměstí se zároveň otevřou stánky s prodejem Svatomartinských vín a lákavými specialitami.

Odpoledne pak ožije město svatomartinským průvodem, v jehož čele pojede svatý Martin na bílém koni se svou družinou. Průvod vyrazí v 15:30 hodin od Obecního domu a zamíří na Horní náměstí. Folklorní soubory Střediska volného času v Opavě včetně cimbálové muziky budou svatému Martinovi dělat hudební doprovod. Všichni občané jsou srdečně zváni, aby se připojili k průvodu a zažili jeho jedinečnou atmosféru.

Na Horním náměstí přivítá svatého Martina primátor Tomáš Navrátil a společně slavnostně otevřou Svatomartinské víno přípitkem. Pro návštěvníky bude nadále probíhat prodej vín a občerstvení. Pro pravé vychutnání vína bude ve stánku Opavského Slezska k zapůjčení sklenička na víno. Tuto skleničku mohou návštěvníci po ochutnávce vrátit a dostanou zpět svou zálohu, nebo si ji ponechat jako vzpomínku na tuto událost.

Na náměstí se můžete těšit také na rytířské a pážecí turnaje, pohádku pro děti a projížďky v kočárech, tažených koňmi. Pro milovníky hudby a tance zahraje cimbálová muzika a proběhnou taneční vystoupení. Celý program končí v 18:30 hodin, takže se nikdo nebude nudit a všichni si odnesou nezapomenutelné zážitky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Jak to je a bude?

Dobrý den, skončili jste sice ve vládě, ale co se stalo se všemi těmi náměstky za piráty? Prý jste byli nalezlí všude. A co by mě taky dost zajímalo je, zda si s koalicí SPOLU, která prý bude pokračovat dovedete představit do budoucna koalici nebo platí, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš? Kdyby t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Plzeň: Strategický dokument stanoví priority ve vodohospodářské oblasti

16:09 Plzeň: Strategický dokument stanoví priority ve vodohospodářské oblasti

Rada města Plzně odsouhlasila materiál, který stanoví priority ve vodohospodářské oblasti pro území …