Písek: V pěší zóně JIH bude platit přísnější režim pro parkování

27.10.2024 7:04 | Tisková zpráva

Historické jádro Písku, které zahrnuje některé z nejkrásnějších a nejvýznamnějších ulic města, čekají od 1. ledna 2025 zásadní změny v režimu parkování. Pěší zóna JIH, zahrnující ulice Drlíčov, Fráni Šrámka, Bakaláře a Hradební, se stane místem s novým, přísnějším systémem regulace parkování.

Písek: V pěší zóně JIH bude platit přísnější režim pro parkování
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

Stejný systém funguje i v pěší zóně SEVER, kde je parkování aut zcela vyloučeno. Tento krok, který schválila rada města na svém říjnovém jednání, má za cíl zlepšit bezpečnost a kvalitu života v centru města. Navazuje jím i na koncepci pohybu vozidel a občanů v historickém jádru.

„Tato změna je reakcí na dlouhodobý převis poptávky po parkovacích místech, který v posledních letech vedl k nadměrnému zatížení pěších zón auty,“ řekl místostarosta Josef Soumar.

„Dlouhodobě jsme v pěší zóně JIH čelili problému nadměrného počtu vozidel. Parkovacích míst je zde 35, ale bylo vydáno přes 80 parkovacích karet, což vedlo k přeplnění zóny a ke konfliktům mezi řidiči a chodci,“ uvedl místostarosta. „Ulice jako Drlíčov, jedna z historicky nejcennějších v Písku, se často stávaly místem, kde auta stála i tam, kde neměla. Tuto situaci bylo nutné změnit,“ poznamenal. Pravidla pronájmu parkovacích míst bude schvalovat rada města na některém z dalších jednání. O jejich podobě budou občané včas informováni.

Nová pravidla přinesou několik zásadních změn:

  • Parkovací místa v ulicích Fráni Šrámka, Bakaláře a Hradební budou pronajímána, což umožní transparentní přidělení míst a omezí zbytný pohyb aut v těchto ulicích. 
  • Parkování v malé pěší zóně na Fügnerově náměstí, která je součástí pěší zóny SEVER, bude řešeno samostatně podle stejných principů, jaké budou zavedeny v zóně JIH. Tedy i zde bude možnost pronájmu parkovacích míst. Instalace parkovacích automatů zde není ekonomicky reálná. 
  • V ulici Drlíčov nebude od 1. ledna 2025 možné parkovat vůbec.

„Chceme tímto krokem přispět k uklidnění dopravy v těchto částech města a zároveň podpořit zdravější a atraktivnější prostředí pro obyvatele i turisty. Tato část Písku je historicky a architektonicky cenná, a proto si zaslouží zvláštní péči,“ dodal Josef Soumar. V budoucnu se plánuje rekonstrukce povrchů ulic, zejména na Drlíčově, což také přispěje k vylepšení prostředí a komfortu pro chodce i návštěvníky.

mapa

Modře je na mapě vyznačena pěší zóna JIH

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Jak to je a bude?

Dobrý den, skončili jste sice ve vládě, ale co se stalo se všemi těmi náměstky za piráty? Prý jste byli nalezlí všude. A co by mě taky dost zajímalo je, zda si s koalicí SPOLU, která prý bude pokračovat dovedete představit do budoucna koalici nebo platí, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš? Kdyby t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Opava: Svatomartinské slavnosti se letos opět rozprostřou do dvou dnů

11:17 Opava: Svatomartinské slavnosti se letos opět rozprostřou do dvou dnů

V Opavě se letos opět rozprostřou oslavy svatého Martina a Svatomartinských vín do dvou dnů. Na své …