Šternberk posiluje bezpečnostní opatření. Veřejná debata zaplnila kulturní dům

05.08.2024 13:44 | Tisková zpráva

Bezpečnost v ulicích a nárůst násilí ze strany mladistvých byly hlavními tématy setkání vedení města Šternberka s občany. To se uskutečnilo 31. července 2024 ve velkém sále kulturního domu na Masarykově ulici. A zúčastnilo se jej zhruba sto padesát lidí.

Šternberk posiluje bezpečnostní opatření. Veřejná debata zaplnila kulturní dům
Foto: wikimedia.org/Miloš Hlávka
Popisek: Šternberk

„Jsem velmi potěšen vysokou účastí a konstruktivní diskuzí, která jasně ukazuje, že občané mají zájem podílet se na zlepšování bezpečnostní situace ve Šternberku,” uvedl starosta Stanislav Orság s tím, že radnice ve spolupráci s místními hledá způsoby, jak posílit bezpečnost ve městě. Orság shrnul, že vedení města pokračuje v intenzivní spolupráci zejména se zástupci Policie České republiky, ministerstva pro místní rozvoj, ministerstvem vnitra a dalšími subjekty. A ocenil, že se k těmto snahám připojila i široká veřejnost, což je dalším důležitým krokem k řešení bezpečnostní situace, kterou narušuje malá skupina delikventů.

„Bezpečnost je sdílená odpovědnost. Je proto důležité, aby byl každý případ řádně nahlášen a my garantujeme, že nic nezůstane zameteno pod koberec,” navázal apelem styčný důstojník pro problematiku menšin z Ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia České republiky Dalibor Horský„Lidé se případně mohou obracet i přímo na mě,” dodal starosta.

Koordinátorka pro národnostní menšiny a romské záležitosti Renáta Köttnerová ocenila, že celá diskuse byla vedena snahou najít věcná řešení a nesklouzávala k otázkám etnicity pachatelů. „Jsem spolu se starostou v intenzivním kontaktu s místní romskou veřejností, která je situací, za níž je odpovědných pár jednotlivců, s nimiž není možná domluva, také znepokojena,” doplnila.

Současně byla Köttnerová pověřena vládní zmocněnkyní pro záležitosti romské menšiny Lucií Fukovou, aby seznámila občany s aktivitami směřovanými k zajištění smysluplného trávení volného času romských dětí a mládeže a záměrem jednat s ministerstvem práce a sociálních věcí a ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ve věci sociálně-právní ochrany dětí a ústavní výchovy. Fuková chce dále podpořit město při vzniku lokální koordinační skupiny.

Setkání bylo svoláno v důsledku nárůstu počtu incidentů, při nichž malá skupina pachatelů napadá a ohrožuje občany města. Jeho vedení proto ve spolupráci s Policií České republiky a dalšími partnery hledá řešení, jak tomuto problému čelit. „Chápeme obavy veřejnosti a sdílíme znepokojení. Situace je velmi komplikovaná, ale snažíme se využívat všechny možnosti, které nám současná legislativa dává. Pravidelně jednáme s partnery a veřejností, abychom našli účinná řešení,” shrnul starosta.

Doplňující informace

Na setkání byla představena konkrétní opatření, která město a jeho partneři chystají:

  • Rozšíření řad městské policie: Město plánuje navýšení počtu strážníků a asistentů prevence kriminality. A zároveň žádá občany o pomoc s náborem.
  • Posílení kamerového systému: Město instalovalo nové kamery, které pomáhají monitorovat problémové oblasti (včetně koupalistě a ulic, kde byly v minulosti zaznamenány incidenty) a současně se chystá instalovat další.
  • Spolupráce s organizacemi sdružujícími menšiny: Město bude dále prohlubovat spolupráci s neziskovými organizacemi, která pomůže předcházet dalším případům a tlumit napětí. Tyto organizace budou působit dovnitř komunit.
  • Tlak na legislativní změny: Radnice jedná na státní úrovni o možných úpravách legislativy, které by umožnily efektivnější řešení bezpečnostních problémů.
  • Rozšíření míst se zákazem konzumace alkoholu: Město chce tímto reagovat na nadužívání alkoholu a drog, v jehož důsledku se zvyšuje agresivita na veřejných prostranstvích.
  • Nové jednání s majiteli dotčených nemovitostí.
  • Spolupráce s dalšími městy a společný postup směrem k odpovědným ministerstvům.

Jednalo se o první setkání z řady plánovaných veřejných diskuzí, které mají za cíl hledat společná řešení aktuálních bezpečnostních problémů. Vedení města chce i nadále zapojovat veřejnost a naslouchat jejím názorům, potřebám a otázkám.

Město současně vytvořilo on-line dotazník, aby do diskuse zapojilo i ty, kteří se setkání nemohli zúčastnit. Dotazník je dostupný na tomto odkazu ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Vinobraní nabídne možnost přispět obětem ničivých povodní

16:48 Litoměřice: Vinobraní nabídne možnost přispět obětem ničivých povodní

Litoměřické vinobraní bude. Celá akce se uskuteční s charitativním podtextem a proběhne již tuto sob…