Třebíč: Dalším partnerským městem je jihokorejské Gyeongju

11.10.2024 16:14 | Tisková zpráva

Zastupitelé partnerství schválili na svém zasedání 19. září. Schválení partnerství je v případě Gyeongju (česky Kjongdžu) už pouhou formalitou. Přátelské vztahy navázala města už v loňském roce.

Třebíč: Dalším partnerským městem je jihokorejské Gyeongju
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Už v březnu 2023 navštívili zástupci jihokorejského města Třebíč s žádostí o spolupráci v oblasti historie, kultury, sportu a jaderné energetiky a pozdější partnerství. Zástupci Gyeongju si Třebíč prošli a obdivovali její bohatou historii i při další návštěvě v srpnu, kdy se zúčastnili oslav výročí 20. let Třebíče v UNESCO.

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

97%
0%
hlasovalo: 10890 lidí

V listopadu loňského roku oplatili zástupci Třebíče návštěvu. Setkali se se starostou a radními města, seznámili se s historií Gyeongju i s jeho aktuálním rozvojem. Zástupci Třebíče navštívili také společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), která se zabývá výstavbou a provozem jaderných a vodních elektráren.

V červnu letošního roku proběhla v Třebíči také akce Setkání s korejskou kulturou. V divadle Pasáž mohli návštěvníci obdivovat korejské tradiční tance a umění a také ukázky taekwonda týmu World Taekwondo demonstration team.

Gyeongju bylo hlavním městem království Sjednocená Silla (668-936), tehdy neslo název Kumsong – Zlaté město. Toto období korejských dějin je považováno za zlatou kulturní éru, o čemž svědčí velké množství zachovaných památek ve městě – královské hrobky, observatoř, jezero Anapči s pavilony, i v okolí města – klášter Pulguksa, jeskyně Sokkuram, tesané skalní reliéfy, historická vesnice Jangdong.

Historická oblast Kjongdžu byla v roce 2000 zapsána na seznam UNESCO. V Kjongdžu sídlí společnost KHNP, která zvítězila v tendru na dostavbu elektrárny v Dukovanech a v Třebíči se aktivně podílí mimo jiné například na financování zimního stadionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Důchodová reforma

Dobrý den, nemyslíte, že jsou ty obstrukce zbytečné, že si vláda stejně prosadí svou, protože má většinu ve sněmovně i senátu? Mě by spíš zajímalo, jak s důchodovou reformou naložíte, když bude v příští vládě vy? Protože objektivně vzato jste s vlastním řešením za osm let vlády nepřišli a je jisté, ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Třebíč: Dalším partnerským městem je jihokorejské Gyeongju

16:14 Třebíč: Dalším partnerským městem je jihokorejské Gyeongju

Zastupitelé partnerství schválili na svém zasedání 19. září. Schválení partnerství je v případě Gyeo…