Třebíč: Na Pekelném kopci vyroste rozhledna

15.02.2013 21:01

Milovníci aktivní turistiky z Třebíčska i vzdálenějších krajů se mohou těšit na atraktivní novinku. Na nedalekém Pekelném kopci by během dvou let měla vzniknout zbrusu nová rozhledna. Zastupitelstvo města schválilo v lednu předložení projektu na dotaci z Regionálního operačního programu Jihovýchod.

Třebíč: Na Pekelném kopci vyroste rozhledna
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Z pohledu pamětníků rozhledna na známém Pekelňáku až tak úplně nová nebude. Do padesátých let minulého století tam totiž stávala. Kopec vždy byl a i dnes je oblíbeným cílem výšlapů. Záměr stavby rozhledny po více než padesáti letech přiblížila místostarostka Marie Černá: „Myšlenka obnovení rozhledny tady dlouhodobě zrála. Pekelný kopec se nachází na rozhraní katastru tří obcí – Mastníku, Starče a Třebíče – a již před více než dvěma roky zahájil Mikroregion Třebíčsko přípravné práce k výstavbě rozhledny. Díky jedné z posledních finančních příležitosti z evropských fondů připravilo město Třebíč tento projekt do takové fáze, že mohl být předložen do nedávno uzavřené výzvy ROPu. Mikroregion je partnerem tohoto projektu a je připraven i finančně přispět na neuznatelné náklady.“

Autorem návrhu nové rozhledny je brněnský architekt Pavel Jura, který vytvořil několikrát oceněnou akátovou rozhlednu Výhon u Židlochovic na Brněnsku. Struktura stavby využije náměty a motivy z baziliky svatého Prokopa a Židovské čtvrti. V třírozměrné stavbě rozhledny bude patrný motiv dvou pootočených čtverců. Celkové ztvárnění objektu zohlední místní pověst. „Podle legendy, která se váže k patronu naší baziliky, zkrotil svatý Prokop ďábla, odhodil ho a ten dopadl právě na Pekelný kopec u Třebíče,“ řekla Marie Černá.

Součástí projektu, ve kterém město žádá o evropskou dotaci, bude kromě rozhledny také vybudování TouristPointu v Národním domě. Propojení Pekelného kopce a třebíčských památek UNESCO bude doplněno stavbou drobné infrastruktury pro pěší turisty a cykloturisty. Počítá se se značením a několika odpočívkami na trase. „Potřebnou novinkou bude TouristPoint v dvorním traktu Národního domu. Cyklisté i pěší turisté si tam budou moci odpočinout, odložit kola a zavazadla, občerstvit se a případně osprchovat,“ doplnila ředitelka Městského kulturního střediska Jaromíra Hanáčková.

Celkové náklady na stavbu rozhledny, doplňkovou infrastrukturu, značení a zřízení TouristPointu přestavují částku 12 milionů korun. Plných 85 procent by měla pokrýt dotace Evropské unie z programu Regionálního operačního programu NUTS II Jihovýchod. Město by tedy ze svého rozpočtu přidalo 1,8 milionu korun. Pokud vše dopadne dobře, měla by radnice dostat vyrozumění o přiznání dotace v květnu až červnu letošní roku. Stavět by se začalo na podzim s dokončením v roce 2014.
 
Ivan Přibík
tiskový mluvčí a kronikář města

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: trebic.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

19:27 Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

Městská policie Plzeň převzala ve čtvrtek 2. května 2024 do užívání dvě nové terénní čtyřkolky typu …