Vsetín: Podporujeme pedagogy, děti, žáky i rodiče ve školách vsetínského regionu

18.09.2024 10:44 | Tisková zpráva

Se začátkem školního roku bilancuje také realizační tým projektu Místní akční plán vzdělávání Vsetínsko (MAP IV).

Vsetín: Podporujeme pedagogy, děti, žáky i rodiče ve školách vsetínského regionu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Hlavní manažerka implementace aktivit a metodička Iva Koutná k tomu uvedla: „Od prosince 2023, kdy náš projekt započal, to je jedna velká jízda! Zde je malé ohlédnutí za tím, co se nám povedlo do konce školního roku, tedy do června 2024 – aktivně jsme se zapojili do pilotního ročníku Týden Wellbeing ve škole, uspořádali úvodní konferenci „Tvoříme školu pro děti a jejich budoucnost“, připravili 16 workshopů, profesních setkání a exkurzí, např. na téma logopedie, AI ve vzdělávání,vlivu digitálních technologií na lidský mozek,společné vzdělávání, činnost školních družin,jak na metodu zážitkové pedagogiky, učení venku a badatelku či místně zakotvené učení, komunikaci školy s rodiči a komunikaci se školou a řešení potíží, atd. Akcí se zúčastnilo 456 přihlášených účastníků.“

A tímto výčet přínosných aktivit nekončí. Na konferenci, workshopech a exkurzích přednášelo 25 lektorů. Pedagogové navštívili MŠ Horní Lideč a ZŠ Huslenky v našem území a vyjeli do ZŠ a MŠ Baška, aby sdíleli zkušenosti a poznali možnosti využití metod, forem, projektů, práce s rodiči atd. V každém území (Vsetín, Hornolidečsko, Valašsko a Horní Vsacko, Střední Vsetínsko) proběhl zážitkový program Masarykovy veřejné knihovny Vsetín pro rodiče a děti STAŇ SE LEGOVYNÁLEZCEM. Rodiče získali zajímavé informace při besedě Komunikace se školou a řešení potíží s Dr. Davidem Čápem. Žáci základních škol vyrazili na 5 exkurzí do Bílých Karpat s praktickým využitím metody místně zakotvené učení. Pro děti MŠ a žáky ZŠ bylo připraveno 20 programů v místě škol, knihoven, v Arboretu Semetín se vsetínskými včelaři a Lískou a 1 projektový Školní farmářský den v ZŠ Horní Lideč.

Tři pracovní skupiny (pro financování, pro podporu moderních didaktických forem vedoucích k rozvoji klíčových kompetencí a pro rovné příležitosti) se sešly čtyřikrát. Členové se zabývali hodnocením, plánováním, připomínkováním dokumentů a sdílením zkušeností. Probíhala také setkání v územích s vedoucími MŠ a ZŠ,na kterých se vzájemně propojily školy s partnery ve vzdělávání, což se projevuje společnými programy, které budou dále pokračovat.

Se studenty FMK UTB Zlín MAP IV spolupracuje na přípravě propagační kampaně Týden škol na Valašsku (proběhne v březnu 2025).

Věcná manažerka projektu Helena Gajdušková k tomu dodává: „Naším přáním je posílit prestiž učitelské profese a podpořit pozitivní obraz škol. Studenti FMK UTB jsou velmi kreativní a myslím, že se můžeme společně těšit na velmi povedenou kampaň a doprovodné programy“.

A na školní rok 2024/2025 se toho plánuje mnohem více. Na co se můžeme těšit? „Připravujeme další workshopy, profesní setkání a učitelské kavárny, panely s odborníky, vícedenní výjezdy. Novinkou bude možnost návštěvy výuky v rámci Otevřených škol či hodin. Pro děti a žáky jsou připraveny další programy, komunitní dny a exkurze. Děkujeme všem lektorům a parťákům, kteří ochotně věnují svůj um, znalosti, čas i prostory programům. Děkujeme vám všem, kdo sledujete naše stránky, účastníte se programů a dáváte nám další náměty i zpětnou vazbu. Přejeme vám krásné září a těšíme se na setkávání,“ uzavírá své bilancování Iva Koutná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…