Vsetín: Vsetínský krpec se vrátí do centra města

05.04.2024 16:31 | Tisková zpráva

Pestrý folklorní program, který skloubí taneční, divadelní i hudební pořady souborů z Čech, Moravy, Slezska i ze zahraničí, opět nabídne Mezinárodní folklórní festival Vsetínský krpec. Po tradiční roční přestávce se v červnu uskuteční již dvanáctý ročník a přinese novinku v podobě návratu festivalového dění do centra města. Hlavní program na pódiu na Svárově, doprovodné aktivity v Panské zahradě i pořady v domě kultury folklorně rozehrají město Vsetín o víkendu 21. – 23. června.

Vsetín: Vsetínský krpec se vrátí do centra města
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

„Přípravy na dvanáctý ročník Vsetínského krpce jsou v plném proudu. Příznivci folkloru a dobré hudby se mohou i letos těšit na zajímavé soubory, zahraniční hosty a doprovodný program pro celou rodinu. Chybět nebude ani tradiční soutěž o titul nejlepšího tanečníka valašského odzemku a obuškového,“ informoval starosta Vsetína Jiří Čunek (KDU-ČSL), který je zároveň prezidentem festivalu.

Slavnostního zahájení se ujme v pátek 21. června v Domě kultury valašskomeziříčská kapela Docuku spolu s místními folklorními soubory. Festivalové dění však započne o několik dní dříve. „Chceme Vsetín oživit folklorem již v průběhu června, proto před samotným Krpcovým víkendem budou probíhat různé koncerty, edukační pořady či debata na folklorní tematiku,“ oznámil programový ředitel festivalu Rudolf Danajovič, který je spjat nejen s minulými ročníky Vsetínského krpce a místními folklorními spolky, ale je také výraznou osobností folklorního života známou po celé republice i za jejími hranicemi.

Součástí předfestivalového naladění bude i čtvrteční hudebně-taneční inscenace Bohyně v podání vojenského tanečního souboru Ondráš z Brna. Během celého festivalu se pak mohou diváci kromě místních souborů a představitelů dalších směrů českého, moravského i slezského folkloru těšit také na vzácné zahraniční hosty. „V letošním ročníku chceme na Vsetín přivézt atraktivní i exotické taneční soubory,“ uvedl Rudolf Danajovič.

Novinkou je přesun hlavního programu z Panské zahrady, kde se v minulých letech konal celý program, zpět do centra města. „Vyslyšeli jsme hlasy veřejnosti a rozhodli jsme se oživit folklorem celé město. Proto se po dohodě s vedením festivalu hlavní program vrací na Svárov,“ vysvětlil místostarosta Pavel Bartoň (ANO 2011).

Doprovodné pořady se i nadále budou konat v Panské zahradě, kde již od dopoledních hodin návštěvníci najdou oddychovou zónu, workshopy, dílničky, divadélko nebo živá zvířata.

Nedílnou součástí Vsetínského krpce bude tradiční soutěž o titul nejlepšího tanečníka valašského odzemku a obuškového. „Hlavní program bude probíhat v odpoledních hodinách na pódiu na Svárově. Vstup na venkovní akce je zdarma, zpoplatněny budou pouze pořady v Domě kultury,“ uzavřel ředitel festivalu Rudolf Danajovič.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…