ČSSD vítá schválení vládní novely zákona o důchodovém pojištění

22.08.2018 22:17 | Zprávy

Dnešní jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR bylo svoláno na žádost předsedy ČSSD Jana Hamáčka, který 2. srpna 2018 adresoval dopis předsedovi PSP ČR Radku Vondráčkovi s žádostí o urychlené svolání schůze dolní komory k projednání novely zákona o důchodovém pojištění.

ČSSD vítá schválení vládní novely zákona o důchodovém pojištění
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Pokud by totiž poslanci nestihli projednat novelu zákona ještě v průběhu srpna, reálně by hrozilo, že by od 1. ledna 2019 nedošlo k největšímu meziročnímu navýšení důchodů v historii České republiky. Dnes se ale poslanci sešli, na jednání zamítli senátní návrh novely a přijali vládní návrh, který zaručuje zvýšení základní výměry důchodů z dosavadních 9 procent na 10 procent průměrné mzdy, ale také zvýšení důchodů pro občany starší 85 let o 1000 korun měsíčně.

„Jsem ráda, že se nám dnes podařilo v Poslanecké sněmovně vyhrát důležitý boj a od nového roku budou zvýšeny důchody našim seniorům. Díky schválení vládní novely zákona o důchodovém pojištění dojde ke zlepšení jejich životní úrovně, jelikož novela přináší dvě důležité změny. Dnešní schválení novely je zásadním krokem Ministerstva práce a sociálních věcí i ČSSD v plnění Programového prohlášení vlády České republiky, a já pěvně věřím, že se nám bude i nadále dařit plnit všechny priority, které jsme našim občanům slíbili,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová po schválení vládní verze novely zákona.

„Oceňuji, že se dnes k tomuto tématu sešla Poslanecká sněmovna. Chtěl bych poděkovat vedení PSP ČR, jež vyslyšelo výzvu, kterou jsem v dopise adresoval panu předsedovi Vondráčkovi. Pro sociální demokracii je naprosto klíčovou věcí, aby od 1. ledna 2019 razantně vzrostly důchody, a zároveň nebylo ohroženo vyplácení důchodů, což mohl zajistit jen vládní návrh novely. Je moc dobře, že byl dnes schválen,“ uvedl předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

Poslanci sociální demokracie hlasovali pro vládní novelu zákona o důchodovém pojištění. Schválením novely dojde k úpravě základní výměry důchodů. Pevná část penze vzroste o 320 korun a s pravidelnou valorizací tak důchod průměrně vzroste cca o 900 korun. Lidé starší 85 let navíc získají k důchodu další tisícikorunu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Rada vlády pro paměťovou agendu. Zaplatíme si 6 úředníků navíc

22:12 Vondráček (ANO): Rada vlády pro paměťovou agendu. Zaplatíme si 6 úředníků navíc

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k novému úřadu pod Úřadem vlády.