ČSSD vítá schválení vládní novely zákona o důchodovém pojištění

22.08.2018 22:17 | Zprávy

Dnešní jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR bylo svoláno na žádost předsedy ČSSD Jana Hamáčka, který 2. srpna 2018 adresoval dopis předsedovi PSP ČR Radku Vondráčkovi s žádostí o urychlené svolání schůze dolní komory k projednání novely zákona o důchodovém pojištění.

ČSSD vítá schválení vládní novely zákona o důchodovém pojištění
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Pokud by totiž poslanci nestihli projednat novelu zákona ještě v průběhu srpna, reálně by hrozilo, že by od 1. ledna 2019 nedošlo k největšímu meziročnímu navýšení důchodů v historii České republiky. Dnes se ale poslanci sešli, na jednání zamítli senátní návrh novely a přijali vládní návrh, který zaručuje zvýšení základní výměry důchodů z dosavadních 9 procent na 10 procent průměrné mzdy, ale také zvýšení důchodů pro občany starší 85 let o 1000 korun měsíčně.

„Jsem ráda, že se nám dnes podařilo v Poslanecké sněmovně vyhrát důležitý boj a od nového roku budou zvýšeny důchody našim seniorům. Díky schválení vládní novely zákona o důchodovém pojištění dojde ke zlepšení jejich životní úrovně, jelikož novela přináší dvě důležité změny. Dnešní schválení novely je zásadním krokem Ministerstva práce a sociálních věcí i ČSSD v plnění Programového prohlášení vlády České republiky, a já pěvně věřím, že se nám bude i nadále dařit plnit všechny priority, které jsme našim občanům slíbili,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová po schválení vládní verze novely zákona.

„Oceňuji, že se dnes k tomuto tématu sešla Poslanecká sněmovna. Chtěl bych poděkovat vedení PSP ČR, jež vyslyšelo výzvu, kterou jsem v dopise adresoval panu předsedovi Vondráčkovi. Pro sociální demokracii je naprosto klíčovou věcí, aby od 1. ledna 2019 razantně vzrostly důchody, a zároveň nebylo ohroženo vyplácení důchodů, což mohl zajistit jen vládní návrh novely. Je moc dobře, že byl dnes schválen,“ uvedl předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

Poslanci sociální demokracie hlasovali pro vládní novelu zákona o důchodovém pojištění. Schválením novely dojde k úpravě základní výměry důchodů. Pevná část penze vzroste o 320 korun a s pravidelnou valorizací tak důchod průměrně vzroste cca o 900 korun. Lidé starší 85 let navíc získají k důchodu další tisícikorunu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Kaliňák nepochopil, že Rus vyžaduje vazalství absolutní, bez kompromisů

16:14 Laudát (KAN): Kaliňák nepochopil, že Rus vyžaduje vazalství absolutní, bez kompromisů

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dění na Slovensku.