David (SPD): Orbán o stavu světa - EU naléhavě potřebuje strategickou autonomii

05.08.2024 8:19 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k projevu maďarského premiéra Viktora Orbána v Transylvánii

David (SPD): Orbán o stavu světa - EU naléhavě potřebuje strategickou autonomii
Foto: Archiv Ivana Davida
Popisek: Ivan David

Orbánův projev o stavu světa: EU naléhavě potřebuje „strategickou autonomii“ To píše Boris Kálnoky pro švýcarskou Weltwoche. Vybírá nejdůležitější myšlenky z každoročního projevu Viktora Orbána v Baile Tusnad (maď. Tusnádfürdő) v Transylvánii. Podle Kálnokyho byl letošní projev druhý nejdůležitější projev, který kdy pronesl.

Nejdůležitější byl jeho úplně první politický projev v roce 1989, ještě jako studentský vůdce, kdy vyzval ke stažení sovětských vojsk a realizaci národních vizí z dob maďarských válek za svobodu proti Habsburkům. Ze dne na den ho to katapultovalo na scénu velké politiky, včetně mezinárodní. Každý, kdo ho viděl, chápal, že tento mladý muž sehraje v budoucnu pro Maďarsko velkou roli. Orbán se tehdy jevil jako liberál, ale tento projev mohl slovo od slova opakovat i ve svém současném sebeobrazu konzervativce.

To, co řekl letos, bylo důležité, protože představil kompletní analýzu stavu světa, nastínil předvídatelný vývoj do roku 2050, určil místo Maďarska v tom všem a oznámil „velkou strategii“, kterou může Maďarsko uprostřed epochálních změn v našem světě použít. Čas by měl maximalizovat jeho šance na úspěch v tomto novém světovém řádu – protože tyto změny jsou také příležitostí.

Každý, kdo si prostuduje tento projev, může přesně vidět, o co Maďarsko usiluje v příštích několika letech. Díky tomu je text důležitý pro Maďarsko, ale i mezinárodně: Orbán je jedním z mála politiků, kteří jsou schopni veřejně a obecně srozumitelně předkládat komplexní, na budoucnost a akci orientované analýzy, které jinak jen málo odborníků produkuje v těžko srozumitelném jazyce. Taková Orbánova analýza není nikdy osamělým esejem, ale spíše obsahuje analytický potenciál celé jeho vlády a také příspěvky amerických a západoevropských poradců a expertů.

Co tedy řekl Orbán? Přiznal, že podcenil tempo a rozsah strukturálních změn ve světě. Válka na Ukrajině urychlila všechny transformační procesy a zviditelnila brutální pravdu: jak vypadá poměr sil ve světě a co to znamená pro budoucnost.

Západ se rozloučil s národním státem, řekl - na rozdíl od východo-středoevropských zemí, pro které je politika smysluplná pouze v tomto rámci. Pouze národní stát nabízí hodnoty, které umožňují společné jednání na základě společenské morálky. Tento odklon od národního státu, jeho kultury a hodnot ze strany západních zemí je nezvratný. Touto cestou se však východ Evropy nevydá.

Německo-francouzská osa jako centrum evropské politiky, řekl Orbán, je mrtvá. Centrum moci v Evropě se přesunulo do aliance Anglie, Polska, pobaltských států a Ukrajiny. Odvážná teze, ale koherentní: Hnacím motorem evropské politiky jsou v současnosti dva státy, které nejsou její součástí (Velká Británie a Ukrajina) a středovýchodní evropská regionální velmoc Polsko.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šichtařová (Svobodní): V Praze 4 vyhrála stádnost, progresivismus, levice, konformita se systémem

22:14 Šichtařová (Svobodní): V Praze 4 vyhrála stádnost, progresivismus, levice, konformita se systémem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výsledkům voleb do Senátu na Praze 4.