David (SPD): Přátelé míru

05.10.2024 6:15 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k oslavě narozenin Miloše Zemana v Hluboké nad Vltavou.

David (SPD): Přátelé míru
Foto: Archiv Ivana Davida
Popisek: Ivan David

"Přátelé míru"

„Maďarský premiér Viktor Orbán kuje v zákulisí OSN v New Yorku plány na první summit mezi Ruskem a Ukrajinou s Brazílií a Čínou. Chybět nebudou ani Francie a Švýcarsko. Termín a místo bude teprve ujednáno.“

Šéf švýcarského magazínu Weltwoche Roger Köppel popisuje ve svém komentáři, kterak Orbán stín EU k nelibosti mnohých překračuje :

V zákulisí OSN minulý týden v New Yorku vedl maďarský premiér Viktor Orbán intenzivní rozhovory s Čínou a Brazílií s cílem iniciovat mírový summit mezi Zelenským a Putinem, Ukrajinou a Ruskem, aby pokračoval ve svých průzkumných rozhovorech před letními prázdninami. Weltwoche si mohla s Orbánem promluvit o podrobnostech u příležitosti narozeninové oslavy bývalého prezidenta České republiky Miloše Zemana jižně od Prahy. (Mimochodem, Köppel natočil při této příležitosti i téměř oslavné video na zámek Hluboká, německy Frauenberg, ku shlédnutí na Weltwoche – pozn. překl.)

Krátký flashback: Orbán krátce před letními prázdninami překvapil svět důvěrnou průzkumnou cestou do Kyjeva, Moskvy, Náhorního Karabachu, Pekingu a na Floridu. Maďarský premiér chtěl otevřít zablokované diplomatické kanály mezi válčícími stranami a zjistit, kde jsou společné vyhlídky na brzké příměří. "Umírání musí skončit," řekl tehdy Orbán pro Weltwoche.

Rozhovory se Zelenským a Putinem ukázaly, jak daleko jsou jejich perspektivy. Orbán se snažil přesvědčit ukrajinského prezidenta, že mu dochází čas. Zelenskyj to ale viděl přesně opačně.

Zjevně stále věří, že vojenské vítězství nad Ruskem je možné a že čas je mu nakloněn. Ruský prezident Putin zase oznámil, že mu jde o vítězství ve válce a zničení Zelenského armády, takže jednání by byla zbytečná.

Orbán se nyní snaží tuto blokádu mezinárodním tlakem prolomit. Na okraji zasedání OSN intenzivně jednal s Čínou a Brazílií. Indie již nebyla v této konstelaci mírovým činitelem, protože Indové mají příliš mnoho problémů s Čínou. Vztah Brazílie s Maďarskem je také choulostivý. Orbán vyvolal nelibost prezidenta Luly, když umožnil svému předchůdci Bolsonarovi najít útočiště na maďarské ambasádě v hlavním městě Brasílii poté, co byl odvolán.

Od té doby prý klima pro dnešní brazilskou vládu zamrzlo. Přesto se zdá, že se Orbánovi podařilo prezidenta Lulu v New Yorku přesvědčit. Maďarsko však musí diskrétně ustoupit. Orbán pro své plány organizoval podporu celkem patnácti zemí „Přátel míru“. O místě konání mírového summitu se nyní vyjednává. Kromě Maďarska, Číny a Brazílie se zúčastní také Francie a Švýcarsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 4 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Foldyna (SPD): Jste lokaj a totální morální nula, pane ministře. Běžte do p*dele

10:11 Foldyna (SPD): Jste lokaj a totální morální nula, pane ministře. Běžte do p*dele

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům ministr zahraničních věcí Jana Lipavského o…