Gazdík: Kolega Kováčik to alespoň nezastírá – jde tady o lustrace

21.01.2014 14:42

Projev na 5. schůzi Poslanecké sněmovny dne 21. 1. 2014.

Gazdík: Kolega Kováčik to alespoň nezastírá – jde tady o lustrace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Hezké dobré dopoledne, vážený pane předsedající, milé kolegyně, milí kolegové.

Zástupce hnutí ANO tady jasně předložil větu, že zákon předložili a začali fungovat ve Sněmovně. Ano, zákon o státní službě je klíčový zákon tohoto volebního období, ale fakta jsou trochu jiná. Zákon předložili zástupci sociální demokracie jako jedné politické strany. Je dobře, že zákon, který je klíčový pro toto volební období a který si klade za cíl odpolitizování státní správy, předkládá jedna politická strana bez jakéhokoliv dalšího projednání s opozicí, bez jakékoliv diskuse, která by se k němu vedla? Zákon nemůže být funkční a vědí to dnes i jeho předkladatelé. A vy sami se budete snažit zákon naprosto přepracovat tak, aby z kostry, která sem byla předložena a která dnes patrně projde prvním čtením, nezůstal kámen na kameni.

V zákoně nejsou obsaženy takřka žádné benefity pro úředníky a není dáno jeho finanční krytí. Ani budoucí koalice neví, z čeho peníze vezme a jaké benefity úředníci budou mít a co jim vlastně poskytne politickou nezávislost. My všichni jej budeme chtít přepracovat.

Vytváříme také novou zásadní elitu. Vy jste říkali, že nebudete jako politici. Říkáte a prezident to požaduje, aby se na ministry vztahovala určitá odbornost, a mimo jiné proto bude v těchto dnech mluvit s jednotlivými kandidáty na ministry. A jedno specifikum ministra, které doteď platilo, a to že ministr musel předložit čisté lustrační osvědčení, už ode dneška bohužel platit nebude. Nevím, jestli je to úplně morální postoj. A nejvíc mě to mrzí zejména u členů KDU-ČSL, kdy v minulosti byli StB sledováni a pronásledováni křesťané a zástupci církví.

Na závěr bych ocenil postoj pana předsedy poslaneckého klubu KSČM pana Kováčika. Ten to aspoň nezakrývá Rekonstrukcí státu či bohulibými cíli, ale na rovinu to říká: jde tady o lustrace. (Potlesk z řad poslanců TOP-09.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Pane premiére, nebylo by namístě slušně se omluvit?

14:07 Mašek (ANO): Pane premiére, nebylo by namístě slušně se omluvit?

Dopis premiéru Fialovi o charakteru státu a budoucím směřování naší demokracie, publikovaný na svém …