Joch (SOCDEM): Neschopnost Pirátů má dopady pro celou republiku

29.08.2024 20:07 | Monitoring

Vládní koalice prosadila nový stavební zákon, který má platit od 1. 7. 2024. Měl ho na starost pirátský předseda Ivan Bartoš.

Joch (SOCDEM): Neschopnost Pirátů má dopady pro celou republiku
Foto: ČSSD
Popisek: Miroslav Joch (ČSSD)

Již několik týdnů v médiích rezonuje, že nefunguje vůbec nic a nová implementace nového stavebního zákonu do praxe je naprosto nepřipravená a v troskách. V médiích jsem zaznamenal, že koaliční partneři ve vládě dávají Ivanovi Bartošovi měsíc, aby vše dal do pořádku. Dal do pořádku něco, co vlastně ani nezačalo fungovat.

Dokonce jsem zaznamenal výzvy, aby pirátský předseda odstoupil z pozice ministra, protože svou práci totálně zpackal, resp. se na ní vykašlal. V médiích to tak nevyznívá, ale odborníci ve stavebnictví ví své, jen se o tom moc nemluví. Mezitím Ivan Bartoš, předseda Pirátské strany, která je v koalici s ODS, se nechal slyšet, že jeho odstoupení by stejně problém nevyřešilo. To má pan Ivan Bartoš sice pravdu, ale pojďme do čísel. 

V Česku se každý rok prostaví průměrně za 550 miliard korun, jsou v tom průmyslové objekty, bytové objekty, liniové stavby, silnice dálnice, železnice – prostě vše se stavebnictvím spojené. Když budeme jednoduše počítat, tak 550 miliard vyděleno 12 měsíci vychází na 48,5 miliardy korun měsíčně. V jiném svém článku jsem zmiňoval, že starobní důchody se ročně pohybují okolo 100 miliard korun.  A to je ta pointa.

Nyní ještě na stavebních úřadech dojíždí vydání stavebních povolení před platností nového stavebního zákona, co bylo podáno po 1. 7. 2024, tak se řídí již novým stavebním zákonem a jeho novou legislativou včetně digitalizace, která nefunguje, nic nefunguje a pracovníci stavebních úřadů hrozili stávkou.

Uvědomujeme si my všichni, co se stane za pár měsíců, nebo do jednoho roku? Výpadek stavebních úřadů, kdy nemohou z důvodu absolutní nepřipravenosti fungování v praxi nového stavebního zákona, tak každý měsíc se zastaví v ČR investice do stavebnictví v průměru 45 miliard korun. Tak to bude měsíc a další měsíc, dokud pan Bartoš svou špatně odvedenou práci nenapraví, a ještě říká, že jeho odstoupení problém nevyřeší.

Pane Bartoši, měl byste odstoupit jen z principu morálního, že jste způsobil České republice nemalé ekonomické škody tím, že jste nečinil a nedohlížel na přípravy a hladký přechod na novou, Vámi schválenou legislativu. Stavbaři v celém Česku děkují Pirátům a jejich předsedovi.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Ing. Miroslav Joch, MBA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Veslařky ukázaly na radnici bronz z Kanady

22:41 Olomouc: Veslařky ukázaly na radnici bronz z Kanady

Úspěšné české juniorské reprezentantky ve veslování Eva Slepičková a Michaela Uličná dorazily dnes n…