KSČM zcela odmítá návrh státního rozpočtu na rok 2025

11.09.2024 4:31 | Monitoring

Stanovisko vedení KSČM

KSČM zcela odmítá návrh státního rozpočtu na rok 2025
Foto: KSČM
Popisek: KSČM - logo

Ministr financí Stanjura představil návrh státního rozpočtu na rok 2025. Za pozornost stojí již ta skutečnost, že v dobách ekonomického růstu vláda zcela nesmyslně navrhuje jeho schodek ve výši 230 miliard korun. Přitom však rozpočet stojí na růstu, který je zcela nerealistický.

Nelze se divit, jestliže vláda stále váhá se zavedením progresivního zdanění, se zdaněním internetových firem a bankovních institucí, ale i několika set miliard korun plynoucích každoročně do zahraničí. Jediným, koho vláda připravuje o jeho peníze a úspory, jsou běžní občané České republiky. Dále tak naši republiku zadlužuje.

Náklady na zbrojení mají v příštím roce opět dosáhnout zhruba 2 % HDP a budou se pohybovat okolo 154 miliard korun. Alarmující je praxe, že i ty největší armádní zakázky za desítky miliard vláda uzavírá bez výběrových řízení. Na úkor obrany pak v něm chybí, i přes sliby členů vlády, peníze na růst platů hasičů, zdravotníků, nepedagogických pracovníků, ale i těch pedagogických.

Návrh rozpočtu pro oblast školství je sice rostoucí, ale stále v něm ještě do závazku vlády chybí závratných 30 miliard. V rozpočtu Ministerstva pro místní rozvoj pak najdeme směšnou jednu miliardu korun na podporu již tak pro většinu občanů nedostupného bydlení.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

11:05 Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

Část EU, kde často nesněží, nutí druhou část EU, aby platila do rozpočtu víc. Je to fér?