Kobza (SPD): Fialova vláda ničí česko-slovenské bratrské vztahy

27.08.2024 20:07 | Monitoring

Velmi rád se každoročně zúčastňuji srpnových pietních aktů, které Český svaz bojovníků za svobodu pořádá u příležitosti výročí začátku Slovenského národního povstání. Jde i o důležitou a důstojnou poctu českým a slovenským příslušníkům zahraničního odboje ve druhé světové válce.

Kobza (SPD): Fialova vláda ničí česko-slovenské bratrské vztahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Kobza

Na pokyn Černochové zákaz účasti Armády ČR

Chodím na tuto akci velmi rád, přestože od nástupu ministryně obrany Jany Černochové do funkce, a to na základě jejího osobního zákazu, probíhá již bez účasti a podpory Armády České republiky. Což je mimořádně ostudné. Není to ostuda armády, ale mimořádná zákeřnost ministryně Černochové a celé vlády.

Je to plivnutí do tváře všem odbojářům, kteří ve druhé světové válce právě v uniformách naší národní armády padli. A tato armáda jim nyní, z rozkazu osobnostně velmi specifické osoby v čele ministerstva obrany, nesmí vzdát čest. To by se snad nestalo nikde na světě.

Odkaz povstání je stále živý

Chodím sem velice rád i proto, že nejde jen o vážnou chvíli a důležitou vzpomínku. Ale hlavně protože odkaz Slovenského národního povstání a všeho, co představuje, je velice živý a zásadně důležitý právě dnes.

Výročí začátku Slovenského národního povstání a celý jeho odkaz jsou v posledních letech, bohužel, záležitostmi, o které vládní politici a média hlavního proudu již téměř vůbec nehovoří. Anebo, což je možná ještě horší, hovoří o nich nepravdivě, zavádějícím až lživým způsobem, stejně jako o různých dalších důležitých událostech, spojených s druhou světovou válkou a s bojem proti Němcům. Přičemž plíživě pošlapávají antinacistický odkaz, dnes bychom řekli narativ, moderních československých dějin a mění jej za sudetoněmecký a revizionistický výklad těchto dějin.

Proto vládní politici bourají pomníky Koněva a staví je Vlasovovi. Proto náčelník strategické komunikace vlády Foltýn používá vůči názorovým oponentům nacistický vulgární slovník. Proto v Praze pořádají veřejné přednášky náckové z praporu Azov a naši ministři se jim podbízivě klaní.

Je to hanba!!!

V případě Slovenského národního povstání jde totiž o velmi důležitou připomínku klíčového momentu ozbrojeného odporu slovenských antinacistů a vlastenců nejen proti tehdejšímu klerofašistickému slovenskému režimu, ale současně, nebo možná i hlavně, proti hitlerovskému Německu, jehož byl tento režim naprostým vazalem. A které Slovensko ničilo, české země okupovalo a Čechy i další Slovany vyhlazovalo.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Mgr. Jiří Kobza

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

JUDr. Jiří Pospíšil byl položen dotaz

kampaň

Myslíte, že je správné, aby si politici hráli na soudce a říkali, kdo smí kde inzerovat? Já chápu, že jde asi o prostory, které patří městu, a je fakt, že svým majetkem si každý může asi nakládat jak chce, ale myslíte, že je to pak férový volební boj, a taky, že se vám tento krok nemůže vymstít? Sou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Filmové pobídky slouží primárně k podpoře filmového byznysu

23:08 Ministr Baxa: Filmové pobídky slouží primárně k podpoře filmového byznysu

Projev na 112. schůzi Poslanecké sněmovny 13. září 2024 k zákonu o audiovizi