Kobza (SPD): Fialova vláda ničí česko-slovenské bratrské vztahy

27.08.2024 20:07 | Monitoring

Velmi rád se každoročně zúčastňuji srpnových pietních aktů, které Český svaz bojovníků za svobodu pořádá u příležitosti výročí začátku Slovenského národního povstání. Jde i o důležitou a důstojnou poctu českým a slovenským příslušníkům zahraničního odboje ve druhé světové válce.

Kobza (SPD): Fialova vláda ničí česko-slovenské bratrské vztahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Kobza

Na pokyn Černochové zákaz účasti Armády ČR

Chodím na tuto akci velmi rád, přestože od nástupu ministryně obrany Jany Černochové do funkce, a to na základě jejího osobního zákazu, probíhá již bez účasti a podpory Armády České republiky. Což je mimořádně ostudné. Není to ostuda armády, ale mimořádná zákeřnost ministryně Černochové a celé vlády.

Je to plivnutí do tváře všem odbojářům, kteří ve druhé světové válce právě v uniformách naší národní armády padli. A tato armáda jim nyní, z rozkazu osobnostně velmi specifické osoby v čele ministerstva obrany, nesmí vzdát čest. To by se snad nestalo nikde na světě.

Odkaz povstání je stále živý

Chodím sem velice rád i proto, že nejde jen o vážnou chvíli a důležitou vzpomínku. Ale hlavně protože odkaz Slovenského národního povstání a všeho, co představuje, je velice živý a zásadně důležitý právě dnes.

Výročí začátku Slovenského národního povstání a celý jeho odkaz jsou v posledních letech, bohužel, záležitostmi, o které vládní politici a média hlavního proudu již téměř vůbec nehovoří. Anebo, což je možná ještě horší, hovoří o nich nepravdivě, zavádějícím až lživým způsobem, stejně jako o různých dalších důležitých událostech, spojených s druhou světovou válkou a s bojem proti Němcům. Přičemž plíživě pošlapávají antinacistický odkaz, dnes bychom řekli narativ, moderních československých dějin a mění jej za sudetoněmecký a revizionistický výklad těchto dějin.

Proto vládní politici bourají pomníky Koněva a staví je Vlasovovi. Proto náčelník strategické komunikace vlády Foltýn používá vůči názorovým oponentům nacistický vulgární slovník. Proto v Praze pořádají veřejné přednášky náckové z praporu Azov a naši ministři se jim podbízivě klaní.

Je to hanba!!!

V případě Slovenského národního povstání jde totiž o velmi důležitou připomínku klíčového momentu ozbrojeného odporu slovenských antinacistů a vlastenců nejen proti tehdejšímu klerofašistickému slovenskému režimu, ale současně, nebo možná i hlavně, proti hitlerovskému Německu, jehož byl tento režim naprostým vazalem. A které Slovensko ničilo, české země okupovalo a Čechy i další Slovany vyhlazovalo.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Mgr. Jiří Kobza

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

Myslíte, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou nemůže skončit mírem?

Ale jak jinak skončí? Nemyslíte, že je naivní si nalhávat, že Ukrajina může Rusko porazit? Kdyby to bylo možné, už by to udělala. Myslím, že větší od dalších států pomoci se Ukrajině už nedostane, spíš bohužel naopak. Vy sice tvrdíte, že vidina míru je falešná, ale třeba i prezident Pavel už mluví o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konečná (Stačilo!): Portfolio bez reálného vlivu, které ČR nijak nepomůže

8:02 Konečná (Stačilo!): Portfolio bez reálného vlivu, které ČR nijak nepomůže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k k nominaci Jozefa Síkely na post eurokomisaře pro m…