Konečná (KSČM): Objektivita ČT dostala další ránu…aneb pár slov k francouzským volbám

08.07.2024 14:02 | Monitoring

Už jsme si vyslechli pláč z Kavčích Hor směrem k výsledkům voleb ve Francii, kde podle redaktorů a ODSáckých komentátorů nastává vítězstvím levice snad konec světa…

Konečná (KSČM): Objektivita ČT dostala další ránu…aneb pár slov k francouzským volbám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně KSČM Kateřina Konečná

Teď pár střízlivých poznámek k výsledkům voleb. V první řadě chci poblahopřát Komunistické straně Francie, která je součástí vítězné Nové národní fronty.

Ukázalo se i v další zemi, že zabetonované vládnoucí elity jsou porazitelné. Zvláště ve chvíli, kdy se proti nim spojí silný blok stran. A zvláště ve chvíli, kdy vládnoucí klika tahá zemi do války. Čímž se mimochodem dostáváme k první programové prioritě, na kterém Nová národní fronta bodovala - odmítnutí vyslání francouzských vojáků do ukrajinského konfliktu. Shodou okolností tuto Pandořinu skříňku otevřel francouzský prezident Macron, přičemž asi 70 % Francouzů bylo proti!

 

Na co máme naopak jiný pohled je urychlení Green Dealu. I když chápu, že v zemi, kde je průměrná mzda více než dvojnásobná v porovnání s ČR, se nákladná opatření prosazují snáze než v zemi, kde je téměř 20 % domácností materiálně deprivováno.

 

Ale ještě zpět k ekonomickým tématům, která jsou rozhodně hodna naší pozornosti. Možná kdyby se v ČT místo tupého a povrchního nálepkování věnovali více tomu, proč občané ve Francii volili, jak volili, bylo by jejich informování nějaký smysl a lidé by si za jejich služby třeba i připlatili. Ale zpět od zkostnatělé ČT k oněm bodům Nové národní fronty ve Francii:

  • důchod v 60 letech
  • minimální důchod na úrovni minimální mzdy
  • minimální mzda 1.600 Eur čistého, tedy 40.000 korun
  • vyšší zdanění nejbohatších a velkých korporací
  • zastropování cen základních potravin a vody
  • rozvoj družstevnictví, zvýšení podílu zaměstnanců na řízení podniků
  • omezení pracovních agentur
  • 35 hodinový pracovní týden
  • propracovaná politika bydlení - část elektrické energie zdarma, výstavba dostupných bytů a domů, bezúročné půjčky pro první bydlení
  • slevy na jízdném ve veřejné dopravě
  • stop privatizaci v dalších odvětvích
  • konec veřejné podpory pro náboženské objekty

V kulturních oblastech se na řadě věcí neshodneme, ale jsem přesvědčena, že drtivou většinu výsledků levicových stran dělají právě postoje k socioekonomickým tématům jako jsou důchody, výše mezd, dostupnost bydlení, podmínky pracujících, přístup k daňové politice a náklady na bydlení. To ostatně ukázaly i evropské volby v ČR, kde strany - byť se hlásící k levici - zabývající se kulturními tématy získaly všechny do 2 %. A dokonce takové strany, které mají tu drzost kádrovat, která levice je ta správná a která ta špatná, dostaly od voličů vysvědčení začínající nulou…

 

Takže co bychom si měli odnést z francouzských voleb? Můžeme vyhrát, pokud se spojíme a pokud budeme klást důraz na témata, která občany trápí, ne na výmysly intelektuálních kavárenských rozumbradů! A právě k takovému bloku KSČM i STAČILO! směřuje!

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Ing. Kateřina Konečná

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

tak nám padnul další politický proces, který iniciovala banda Fijaly, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepadr , 08.07.2024 14:34:39
zločin reklama na Čapí hnízdo, - padl.

|  8 |  0

Další články z rubriky

KSČM: Vláda dál zadlužuje Českou republiku na úkor občanů

14:12 KSČM: Vláda dál zadlužuje Českou republiku na úkor občanů

Poslední týdny na české politické scéně jsou spojeny nejen s krajskými a senátními volbami, ale i ps…