Krutílek (ODS): Síkelovo portfolio mezinárodní spolupráce má velký potenciál

21.10.2024 4:28 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke grilování Jozefa Síkely v Evropském parlamentu.

Krutílek (ODS): Síkelovo portfolio mezinárodní spolupráce má velký potenciál
Foto: Archiv Ondřeje Krutílka
Popisek: Ondřej Krutílek

Dvě interpelace, komisař-krajan a sklenička s premiérem

I minulý týden jsem pokračoval ve schůzkách, které předchází grilování kandidátů na komisaře. Tentokrát mi své plány představil designovaný komisař-krajan, český kandidát Jozef Síkela.

Naše setkání mě utvrdilo v přesvědčení, že jeho portfolio mezinárodní spolupráce má velký potenciál, z jehož využití by mohla čerpat i vývozně orientovaná česká ekonomika. Nepochybuji, že Jozef Síkela uspěje a budeme vzájemně spolupracovat.

Komplikované odpady

Jak jsem již avizoval, věnuji se v posledních týdnech podrobněji problematice nařízení o obalech a obalových odpadech (PPWR) a jeho implementaci v členských státech včetně České republiky. Tento týden jsem proto podal písemnou interpelaci na Evropskou komisi, kde se dotazuji na situaci, kdy v rámci implementace původní odpadové směrnice Komise některým členským státům odsouhlasila výjimky z recyklačních cílů, ale v návrhu nařízení již tyto výjimky nejsou. Zajímá mě, jak bude Komise tuto situaci řešit.

Se dvěma dalšími poslaneckými kolegy jsem se rovněž stal navrhovatelem urgentní písemné interpelace na Komisi, v níž se ptáme, jak Komise postupuje, aby nedošlo ke ztrátě poznatků a expertních zkušeností v souvislosti s uzavřením společného evropského tokamaku JET v britském Culhamu. Toto společné evropské zařízení pro fúzní výzkum bylo uzavřeno britskou vládou po brexitu v době, kdy ještě v plně nefunguje nové evropské zařízení pro výzkum nukleární fúze (ITER). V interpelaci se proto dotazujeme, co Komise učiní, aby Evropa zůstala i na tomto poli konkurenceschopná.

Pro změnu systému povolenek

Spolupodepsal jsem také dopis europoslanců předsedkyni Komise, v níž ji společně vyzýváme, aby okamžitě navrhla změny směrnice o obchodování s emisními povolenkami (ETS).

Požadujeme například zrušení směrnice ETS 2, která rozšiřuje systém povolenek na distribuci pohonných hmot pro silniční dopravu a paliv pro budovy, či zavedení urgentního programu podpory energeticky náročných průmyslových odvětví.

Projaderní poslanci a další akce

V rámci pracovního týdne jsem se také zúčastnil dalšího jednání projaderných europoslanců v rámci skupiny Nuclear Energy Focus Group. Potvrdili jsme si pět našich hlavních priorit, a to včetně podpory výzkumu a inovací, abychom nepřišli o know-how s využíváním jaderné energie. Pokrok na poli podpory jaderné energie v EU chceme dosáhnout již v první části tohoto funkčního období.

Měl jsem tu čest promluvit na akci Mezinárodní unie silničních dopravců (IRU).  Zmínil jsem, že i v této oblasti musíme chránit životní prostředí, ale nemůžeme tím narušovat efektivní a silnou ekonomiku.

Vystoupil jsem také na bruselském politickém kulatém stolu, kde řečníci z obou stran Atlantiku probírali, jak nadcházející americké volby ovlivní budoucí obchodní vztahy mezi EU a USA.

A v neposlední řadě jsem se v předvečer unijního summitu v Bruselu potkal na skleničku s premiérem Petrem Fialou, který přijel reprezentovat Českou republiku na jednání Evropské rady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV



Diskuse obsahuje 7 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oprávněné protesty zdravotníků – odvolat ministra Válka

9:15 Vích (SPD): Oprávněné protesty zdravotníků – odvolat ministra Válka

Problémy ve zdravotnictví se stále opakují, vláda Petra Fialy je ovšem řeší dost necitlivě. Už poněk…