Kukol (KSČM): Svobodu politickým vězňům na Ukrajině!

18.09.2024 10:02 | Zprávy

Převážně od roku 2014 dochází na území Ukrajiny k nárustu politických vězňů!

Kukol (KSČM): Svobodu politickým vězňům na Ukrajině!
Foto: KSČM
Popisek: KSČM - logo

Je známo, že i dnes jsou státy, kde dochází k páchání bezohledného bezpráví vůči občanům příslušné země či státu. Výjimku nepředstavuje ani současná Ukrajina, která je nám poslední dva roky představována jako absolutní výkvět dokonalosti a hlavně jako vzor demokracie, opak je však pravdou, hořkou realitou a skutečností. V roce 2014, kdy na Ukrajině vypukl Majdan - převrat vůči legitimní vládě a prezidentu Viktoru Janukovyči, který jednoznačně podporovali vlivy ze strany EU a USA, vynesli zpět k moci nacionalisty na neonacisty, kteří začali tyranizovat místní obyvatelstvo, kteří odmítali přijmout Majdan za svou cestu! Tím, že se Východní oblasti Ukrajiny Donbas či Luhansk postavili na odpor, tak vláda a prezident Porošenko vyslali armádu do těchto oblastí ale obyvatelé se postavili na ozbrojený odpor a tím byla vyvolána občanská válka! Odpůrci Majdanu byli převážně ukrajinští antifašisté a komunisté, kteří se novému a nelegitimnímu režimu postavili. Mnoho z nich začalo být vládní mocí pronásledováno a ve vykonstruovaných procesech zavíráno do vězení. Tajná ukrajinská policie podnikala kroky tvrdé represe vůči komunistům. Mnoho z nich, kteří měli štěstí se podařilo utéct do nuceného exilu nebo ilegality. Tak se začali objevovat političtí vězni! Ukrajinský režim na přímí pokyn prezidenta Porošenka a členů vlády začal zavírat své oponenty po tisících! Byli i případy politických vražd, jako například požár v domě odborů v Charkově. Nejznámějšími oběťmi této represe jsou dnes bratři Alexander a Michail Konovičové, mladí komunisté a antifašisté, vedoucí představitelé Leninského Komunistického svazu mládeže Ukrajiny. Uvěznění tajnou policií  Ukrajiny v Kyjevě byli 6. března 2022. Byli lživě obvinění z šíření ruských a běloruských pohledů, ze snahy destabilizovat a svrhnout ukrajinskou vládu. Soudní projednávání je neustále odkládáno. Dnes jsou v domácím vězení, neustále kontrolováni a v okolí jejich bydliště se provokativně pohybují fašistické gangy. Bratři Kononovičové nyní upozorňují, že příslušník ukrajinské policie, Jevgenij Kravčuk, přišel opakovaně do jejich bydliště a vyhrožoval jim vraždou. Navíc zveřejnil Facebookový příspěvek obsahující jejich adresu a současně výzvu k jejich zabití. Stejný osud jako oba bratry potkalo tisíce dalších statečných hrdinů, kteří se nebáli postavit zločinné vládě. Mnoho osobností z celého světa se vyjádřilo k okamžitému propuštění jak bratrů Konovičových, tak i ostatních politických vězňů, kteří čelí jak státní tak i justiční šikaně a teroru. 

Komunisté a antifašisté jsou postihováni na Ukrajině od převratu v roce 2014, vydatně podporovaného USA a EU, kdy zároveň došlo k vzestupu ozbrojených nacistických skupin, národnostní nevraživosti a revizi dějin druhé světové války. Od roku 2015 bylo Komunistické straně Ukrajiny zabráněno účastnit se voleb a jejich činitelé čelili represi a útokům krajně pravicových skupin. Přesto komunisté stáli v řadě zápasů za zájmy lidu Ukrajiny, proti zemědělské reformě umožňující skupování půdy kapitalisty a zahraničními vlastníky, proti dekomunizaci, vládní podpoře neonacistických skupin, vzestupu cen základních potřeb, vody a elektřiny, proti expanzivní politice NATO. Volali po mírovém a spravedlivém řešení konfliktu na Donbase i války s Ruskem. 5. července 2022 pak ukrajinská státní moc zakázala Komunistickou stranu Ukrajiny a přikázala zabavit její majetek.

To se děje za vydatné podpory USA, zemí NATO a EU, dodávek zbraní vraždící civilisty na Ukrajině a v Rusku, a to i ozbrojeným neonacistickým skupinám a při přepisování dějin i represi v zemích EU, a i u nás. Boj komunistů na Ukrajině, boj za lidové zájmy, proti fašismu a za mír, je i naším bojem. 

Proto je naší absolutní povinností mluvit i o tom, co se na Ukrajině reálně děje, že to není žádný demokratický stát, tak jak nám je vládou Petra Fialy neustále vštěpováno! Současný Ukrajinský režim je stejně špatný, zločinný a postavený na moci mocných oligarchů jako je třeba i ten Turecký, Íránský a další! Nesmí se tyhle informace zamlčovat, že na Ukrajině je tisíce nespravedlivě a protiprávně zavřeno ve vykonstruovaných procesech politických vězňů, kteří měli odvahu a postavili se proti Majdanu, a kteří usilovali o skutečnou svobodnou a šťastnou Ukrajinu! Musíme odsoudit a odmítat jak válku, tak i bezpráví, které režim páchá a maximálně usilovat o  propuštění všech "kteří čelí těžké státní represi i nátlaku fašistických gangů ve své zemi", a těmto politických vězňům na Ukrajině poskytnou maximální solidaritu a pomoc, kterou si zaslouží! 

Článek byl převzat z Profilu Albert Kukol

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 3 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Farský (STAN): Stojíme za Ukrajinou. Nadále, neúnavně a brzy snad i bezpodmínečně

21:02 Farský (STAN): Stojíme za Ukrajinou. Nadále, neúnavně a brzy snad i bezpodmínečně

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k válce na Ukrajině.