Ministr Balaš: 860 milionů na podporu kurikulární práce ve školách

22.08.2022 13:06

Vedení ministerstva školství doporučilo k projednání Monitorovacímu výboru Operačního programu Jan Amos Komenský (OP JAK) Individuální projekt systémový (IPS) s názvem Podpora kurikulární práce škol.

Ministr Balaš: 860 milionů na podporu kurikulární práce ve školách
Foto: Facebook
Popisek: Vladimír Balaš

Ten by měl školám výrazně pomoci k profesnímu rozvoji učitelů v problematice modernizace obsahu, metod a forem vzdělávání. Předpokládaná výše podpory je zhruba 860 milionů korun. 

Anketa

Blíží se konec Zemanova mandátu. Jakou školní známkou hodnotíte jeho prezidentství? (Hlasování od 22. 8. 2022)

58%
13%
10%
9%
10%
hlasovalo: 16883 lidí

Projekt svým obsahem vychází ze Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2030+. „Hlavním cílem projektu je podpora škol v?modernizaci a?inovaci vzdělávání dětí, žáků a?studentů,“ říká Jiří Nekola z Národního pedagogického institutu ČR, který bude projekt realizovat. „Pedagogům – a ve spolupráci s nimi – chceme odpovědět na tři základní otázky: Proč a co učit inovativně? Jak se naučit učit inovativně? A kde najít inspiraci pro učení?“ doplňuje Jiří Nekola.

Hlavní aktivity projektu by měly zahrnovat široké spektrum vzdělávacích akcí, podporovat vzájemné učení se a kolegiální sdílení zkušeností nebo například systematizovat otevřené vzdělávací zdroje. V rámci projektu bude probíhat například proškolování učitelů a celých učitelských sborů v problematice modernizace obsahu, metod a forem vzdělávání se zaměřením na kompetence a gramotnosti. Pedagogické týmy i jednotliví učitelé tak získají komplexní a ucelenou podporu zaměřenou na proměnu vzdělávacího obsahu. „Jedná se tedy o vhodné doplnění revize rámcových vzdělávacích programů, protože je velmi důležité, aby učitelé a školy dokázali s novým moderním RVP správně pracovat a přenášet jeho přínosy na žákyně a žáky,“ říká Vladimír Balaš, ministr školství, mládeže a tělovýchovy.

Monitorovací výbor OP JAK by měl projekt projednat v říjnu 2022. Realizátorem bude Národní pedagogický institut ČR a na jeho financování budou využity prostředky jak z OP JAK, tak ze státního rozpočtu. Zahájení se plánuje na začátek příštího roku a předpokládaná výše podpory je zhruba 860 mil. Kč. Probíhat by měl po dobu celkem 64 měsíců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): Koruna

4:31 Filip (KSČM): Koruna

Připomínám si ústavní slib nejen prezidenta republiky, ale také těch, kteří vykonávají funkce poslan…