Ministr Síkela: Vytvořením nové sekce zajistíme podmínky pro rozvoj jaderné energetiky

30.06.2024 20:03 | Monitoring

Na Ministerstvu průmyslu a obchodu bude od 1. července 2024 zřízena nová Sekce jaderné energetiky a nových technologií. Cílem je napomoci rozvoji jaderné energetiky, jednoho z hlavních pilířů v rámci zdrojů energie České republiky v souladu se Státní energetickou koncepcí i programovými prioritami vlády.

Ministr Síkela: Vytvořením nové sekce zajistíme podmínky pro rozvoj jaderné energetiky
Foto: ČT24
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

„Jádro je základem naší energetiky a jeho pozice se v příštích letech bude ještě posilovat. Vytvořením nové sekce zajistíme podmínky pro rozvoj jaderné energetiky, který zahrnuje jak výstavbu nových bloků, tak malých a středních jaderných reaktorů,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že tyto projekty jsou náročně nejen na kapitál, ale i lidské zdroje. To platí jak pro soukromý sektor, tak pro stát. Proto je třeba založení nové sekce.

Podíl jaderné energetiky na primárních energetických zdrojích by měl postupně dosáhnout až 40 %, na hrubé výrobě elektřiny až 50-65 %. Tento cíl bude dosažen nejen provozem stávajících velkých bloků jaderných elektráren, ale i výstavbou nových zdrojů. Ministerstvo průmyslu a obchodu proto musí zajistit dostatek kvalifikovaných pracovníků a získat i další tak, aby významné plánované projekty a investice mohly být realizovány kvalitně a včas.

Nová sekce bude tvořena dvěma částečně transformovanými stávajícími odbory ministerstva, doplněnými o nově zřízené Oddělení výzkumu, vývoje a podpory v jaderné energetice. Na pozice vrchního ředitele sekce a vedoucího samostatného oddělení budou vypsána výběrová řízení, o jejichž vyhlášení bude MPO informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zálom (Svobodní): Že je společnost rozdělená? A neříká se spojené společnosti totalita?

19:02 Zálom (Svobodní): Že je společnost rozdělená? A neříká se spojené společnosti totalita?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rozdělené a spojené společnosti.