Mračková Vildumetzová (ANO): Hejtman Kulhánek nedokázal sehnat ani korunu navíc

22.07.2024 17:17 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rekonstrukci Císařských lázní v Karlových Varech

Mračková Vildumetzová (ANO): Hejtman Kulhánek nedokázal sehnat ani korunu navíc
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Pokaždé, když se v Karlových Varech projdu kolem zrekonstruovaných Císařských lázní, vybaví se mi příběh, kterému se i novináři dlouhé roky vyhýbali. Naprosto jedinečná kulturní památka chátrala a hledat peníze v městském, krajském nebo státním rozpočtu se nikomu nechtělo.

Ano, částka nutná na rekonstrukci Lázní byla obrovská, ale jak je vidět, všechno jde, když se chce. Společně s bývalým premiérem Andrejem Babišem jsme dali dohromady sumu 800 milionů a vše připravili pro kompletní a kvalitní rekonstrukci celého objektu. Financování bylo spravedlivé – půlku dají ministerstva kultury a financí a půlku Karlovarský kraj.

S odstupem čtyř let je ale situace úplně jiná. Konečná částka za opravu Císařských lázní přesáhla neuvěřitelnou miliardu a půl a hejtman Kulhánek nedokázal na vládě a ministerstvu kultury sehnat už ani korunu navíc. Svými zásahy do projektové dokumentace přitom navyšoval původní cenu.

Vše financuje z pokladny Karlovarského kraje, kde dříve či později budou tyto stamiliony chybět. Z dokončeného projektu mám proto jako tehdejší hejtmanka radost, ale z konečného vyúčtování prací na rekonstrukci celé budovy mě lehce mrazí.

Vím totiž, že bych se v hejtmanském křesle chovala daleko zodpovědněji. Ke krajským penězům bych byla šetrnější a peníze na vládě bych šla vybojovat stůj co stůj. Takový ale současný hejtman bohužel není.

I přesto si ale dovolím vám prohlídku opravené karlovarské národní kulturní památky doporučit, neboť se opravdu jedná o jedinečný objekt, který si obdiv a zájem veřejnosti vždy zasloužil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Červíček: Nový parkovací dům trutnovské nemocnice bude mít kapacitu 275 míst

18:09 Hejtman Červíček: Nový parkovací dům trutnovské nemocnice bude mít kapacitu 275 míst

Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje dnes schválilo příslib financování výstavby nového parkovacíh…