Okamura (SPD): Fialova vláda živnostníkům razantně zvýší minimální odvody i paušální daň

30.09.2024 18:01 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zvýšení odvodů na sociální a zdravotní pojištění.

Okamura (SPD): Fialova vláda živnostníkům razantně zvýší minimální odvody i paušální daň
Foto: Hans Štembera
Popisek: První řádná schůze sněmovny po letních prázdninách. Promluví ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš o stavu digitalizace stavebního řízení

Fialova vláda živnostníkům razantně znovu zvýší minimální odvody i paušální daň. Koalice likviduje OSVČ. Živnostníci a další OSVČ s nízkými příjmy si opět připlatí. Pro rok 2025 dochází k výraznému zvýšení minimálních záloh na sociální a zdravotní pojištění. Ty podnikajícím osobám narostou oproti letošnímu roku o 1 082 korun za měsíc. Pro rok 2025 navíc dochází ke zvýšení měsíční paušální daně v nejoblíbenějším prvním daňovém pásmu. Měsíční platba se zvedne ze 7 498 na 8 716 korun. Živnostníci a drobní podnikatelé jsou další skupinou, kterou chce Fialova vláda ekonomicky zlikvidovat. My odmítáme zvyšování daňové zátěže českým občanům a sociální odvody jsou daněmi, i když se jim tak neříká.

Pro rok 2025 se počítá s výrazným růstem měsíčních minimálních záloh pro osoby samostatně výdělečně činné. Minimální měsíční záloha na sociální pojištění bude činit 4 759 korun a minimální měsíční záloha na zdravotní pojištění potom 3 143 korun. Souhrnná platba na povinném pojistném bude v příštím roce 7 902 korun místo 6 820 korun, což představuje růst o téměř 16 %.

Minimální záloha na sociální pojištění se tak zvýší o 907 korun a minimální záloha na zdravotní pojištění se zvedne o 175 korun, celkem tedy o 1 082 korun. Povinné zálohy se zdražují každoročně, od roku 2020 je to nárůst o 3 006 korun měsíčně.

„Takto vysoké zvýšení minimálního pojistného bude mít samozřejmě citelný dosah pro OSVČ s nižším ziskem, kdy některé OSVČ budou muset přejít na vedlejší činnost a najít si zaměstnání alespoň na zkrácený úvazek,“ uvedla pro iDnes Gabriela Ivanco, daňová poradkyně společnosti Forvis Mazars.

Živnostníci a drobní podnikatelé jsou další skupinou, kterou chce Fialova vláda ekonomicky zlikvidovat. My odmítáme zvyšování daňové zátěže českým občanům a sociální odvody jsou daněmi, i když se jim tak neříká. Živnostníci mají z určitého pohledu výrazně horší podmínky než zaměstnanci. Při zrušení superhrubé mzdy se snížily daně zaměstnancům, ale adekvátní opatření pro živnostníky zavedeno nebylo. Hnutí SPD důrazně protestuje proti jakémukoli zvyšování daní českým občanům a firmám!

„SPOLU vám garantujeme, že my daně nezvedneme! Proto SPOLU nebudeme provádět levicové daňové experimenty, ale snížíme státní výdaje a dáme finance dohromady!“ slibovali SPOLU (ODS, TOP09, KDU-ČSL) před volbami. Lháři prolhaní!

Živnostníci nemají zaměstnanecké benefity, nemají maximální délku pracovní doby ani nárok na placenou dovolenou, nesou náklady spojené s výkonem své práce a ručí vlastním majetkem.

Nemají nárok na odstupné při skončení pracovního poměru.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek byl položen dotaz

důkazy

Máte nějaké důkazy pro vaše tvrzení, že za odvoláním Bartoše stojí tlak na premiéra ze strany některých členů ODS, které jste jmenoval, např. Skopečka, Stanjury atd.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 4 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Šmarda (SOCDEM): Co se stane na Ukrajině, musí rozhodnout jedině ukrajinský lid

21:02 Šmarda (SOCDEM): Co se stane na Ukrajině, musí rozhodnout jedině ukrajinský lid

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výročí Mnichovské dohody.