V celé Evropě i v Česku rychle roste spotřeba alternativních potravin. Nové stravovací trendy jako jsou vegetariánství, veganství či flexitariánství představují čím dám větší příležitost nejen pro české výrobce a tuzemskou ekonomiku, ale i pro životní prostředí a zdraví obyvatel. Pirátská poslankyně a místopředsedkyně Výboru pro životní prostředí Klára Kocmanová dnes v Poslanecké sněmovně za účasti zástupců byznysu, lékařů a odborníků na životní prostředí zorganizovala k tomuto tématu seminář společně s organizací ProVeg a iniciativou Rostlinně. Seminář se konal pod záštitou ministra životního prostředí Petra Hladíka a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka.
„Jsem ráda, že mohu na půdě Poslanecké sněmovny otevřít debatu na téma, které má již nyní velký dopad na naši společnost. Vnímám příležitosti, které nám nové stravovací trendy přinášejí. Když se k nim správně postavíme, můžeme si otevřít cestu k rozvoji naší ekonomiky, zdravější společnosti a šetřnějšímu přístupu k životnímu prostředí. Pro mě osobně jako místopředsedkyni Výboru pro životní prostředí je důležitý zejména poslední zmíněný aspekt, neboť změna jídelníčku směrem k více rostlinnému stravování je jedním ze způsobů, jak snížit současnou enormní zátěž na životní prostředí,” řekla na úvod semináře Klára Kocmanová.
Jasný a trvalý trend
„Debata o rostlinné stravě se někdy stáčí do prapodivných zatáček, trend spotřebitelského chování je nicméně jasný. Klíčová je otázka, zda dokážeme nabídnout českému spotřebiteli tyto alternativní potraviny místní provenience, nebo budeme zcela závislí na dovozu. Za Piráty jednoznačně podporujeme lokální produkci,” uvedl pirátský náměstek ministra zemědělství Radek Holomčík.
Zvyšující se podíl alternativních potravin táhne poptávka konzumentů, mezi lety 2020 až 2022 vzrostl počet stravujících se vegetariánsky, vegansky nebo flexitariánsky z 29 % na 39 %. Uvedla to Tereza Trávníčková z organizace ProVeg. Ředitelka pro obchod ze Svazu obchodu a cestovního ruchu Romana Nýdrle tento trend potvrdila: „Prodej kategorie veggie v Česku meziročně rostl v řetězcích o 40 % a u online prodejců potravin o 70 %. Příklon k rostlinným alternativám je trvalou změnou, nikoli dočasným trendem. Obchodníci pracují se základní tezí, že klimatické cíle nelze bez omezení živočišných produktů naplnit. Dle ekonomických predikcí bude v roce 2050 trh rostlinných potravin dominantní. Pokud jako čeští výrobci a obchodníci do tohoto vlaku nenaskočíme nyní, definitivně nám tato velká příležitost ujede.” Tento názor sdílel i majitel společnosti Emco Martin Jahoda, Martina Šilhánová ze společnosti Nestlé nebo Alena Malenová z řetězce Albert.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV