Primátor Svoboda: Apeluji na Pražany, aby se nepřibližovali k rozvodněným tokům

16.09.2024 12:05 | Monitoring

Hlavní město chce důrazně varovat obyvatele, aby se nepřibližovali k vodním tokům, jelikož terén v okolí Vltavy a menších toků je v souvislosti s dešti podmáčený a může zde hrozit nebezpečí.

Primátor Svoboda: Apeluji na Pražany, aby se nepřibližovali k rozvodněným tokům
Foto: Hana Brožková
Popisek: Primátor Bohuslav Svoboda

Veškeré jednotky dobrovolných hasičů a dalších subjektů jsou v pohotovosti a připraveny operativně začít stavět další zábrany podle povodňového plánu, pokud by se zvyšoval průtok vody ve Vltavě. Metropole je také připravena pomoci ostatním krajům s řešením povodňové situace a jejími následky. Povodňová komise opět zasedne v pondělí.

Hlavní město stále aktivně sleduje povodňovou situaci. V neděli se sešla povodňová komise, která projednala aktuální situaci v Praze a okolí. Podle složek IZS se v současnosti množí případy, kdy i celé rodiny s dětmi chodí k Vltavě a dalším vodním tokům či rybníkům, což může mít v souvislosti s deštěm a silným větrem za následek nehody, které mohou ohrozit zdraví či dokonce životy. Praha proto důrazně vyzývá obyvatele, aby nechodili k vodním tokům a vyvarovali se veškerých volnočasových venkovních aktivit.

„Apeluji na Pražany i návštěvníky hlavního města, aby se v zájmu bezpečnosti nepřibližovali k rozvodněným tokům, zvláště s dětmi. Proud je silný, břehy jsou kluzké a podmáčené. Zároveň bych chtěl poděkoval všem, kteří se podíleli na stavbě zábran k ochraně Prahy před velkou vodou – od hasičů po dobrovolníky. Odvádíte skvělou práci,“ říká primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

„První stupeň povodňové aktivity bude v Praze panovat ještě minimálně týden. V tuto chvíli jsme na hranici tzv. jednoleté vody. Stále je zakázána plavba lodí na Vltavě a žádáme obyvatele, aby se nepřibližovali nejen k Vltavě, ale i dalším vodním tokům a rybníkům po Praze, kde může hrozit nebezpečí úrazu. Vše bude nyní záležet na vývoji počasí, budeme veřejnost dále informovat,“ dodává náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková.

Veškeré jednotky a další organizace zůstávají v pohotovosti a budou operativně reagovat v případě, že by se zvýšil průtok Vltavy. V tuto chvíli však není plánována další stavba protipovodňových zábran, v případě změny situace bude ihned postupováno podle povodňového plánu. Praha je také připravena materiálně pomoci ostatním krajům s řešením povodňové situace, o čemž jednotlivé hejtmany primátor hl. m. Prahy již informoval. Pražští hasiči, záchranná služba i policie jsou připraveni v případě požadavků vyslat své jednotky na nejvíce postižená místa, do některých krajů již pražské jednotky odjely.

Hlavní město vyzývá obyvatele, aby omezili veškeré venkovní volnočasové aktivity a vyvarovali se parkům, lesoparkům a dalším místům, kde by mohla být z důvodu dešťů podmáčená půda a mohl hrozit pád stromů nebo větví. Současně doporučuje Praha všem obyvatelům, aby omezili veškeré cesty auty a dalšími dopravními prostředky na minimum, jelikož z důvodu velkého množství vody na vozovkách mohou hrozit nehody například z důvodu aquaplaningu. To platí i pro pondělí a úterý. Nižší provoz také pomáhá složkách IZS rychleji reagovat na jakékoli nepředvídatelné situace.

Pražští hasiči již řešili přibližně 300 událostí v souvislosti s vodou a dalších 100 událostí v souvislosti se silným větrem. Městským částem bylo vydáno asi 4 800 pytlů s pískem, přičemž metropole má ještě nezbytné zásoby pro případ změny situace.

Primátor hl. m. Prahy také o všech opatřeních informoval starosty městských částí a aktuální situaci s nimi projednal, i nadále s nimi zůstává v úzkém kontaktu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínek (PRO): Dlouhodobé zlepšení podmínek pro zdravotníky

17:02 Jelínek (PRO): Dlouhodobé zlepšení podmínek pro zdravotníky

Vyjádření Tomáše Jelínka k odměnám pro záchranáře z Ústeckého kraje při covidu.