Rozvoral (SPD): Pane premiére, k tak vysokému rozpočtovému deficitu není absolutně žádný důvod

12.09.2024 19:05 | Monitoring

Projev na 112. schůzi Poslanecké sněmovny 12. září 2024 – interpelace premiéra Fialy k plánovanému schodku státního rozpočtu pro rok 2025

Rozvoral (SPD): Pane premiére, k tak vysokému rozpočtovému deficitu není absolutně žádný důvod
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Vážený pane premiére,

vaše vláda za své tříleté vládnutí zadlužila zemi o rekordní bilion korun a v tomto trendu nadále pokračuje. Počítá s tím i při stanovení státního rozpočtu pro příští rok a dále i výhledově pro roky 2026 a 2027. Takto vysoké rozpočtové schodky jsou i jednou ze základních příčin dlouhotrvající vysoké inflace a zdražování veškerých základních životních potřeb.

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 7083 lidí

Hnutí SPD i renomovaní ekonomové se shodují, že k takto vysokému rozpočtovému deficitu není v době, kdy nepanuje žádná mimořádná společenská situace či krize, absolutně žádný důvod. Vše se děje ze strany vlády v době, kdy má rekordní příjmy.

Tyto nadstandardní příjmy nemá ovšem díky své schopnosti, ale díky své neschopnosti, jelikož nastartovala rekordní inflační spirálu, která na jedné straně okradla, všechny střadatele, důchodce a zaměstnance, a současně díky drahotě zvýšila nominální obraty v hospodářství, a tím i příjmy státu.

V uměle vyvolané energetické krizi neudělala vaše vláda nic pro snížení cen za energie pro naše občany, naopak zajistila nejvyšší ceny energií v Evropě, a tím díky vzedmuté inflaci připravila každého občana či firmu až o třetinu úspor.

Místo toho, aby stát slušně zaplatil všechny občany, kteří svou prací tvořili celý život jeho bohatství, jim bere to, na co mají nárok ze zákona.

Z toho vyplývá i moje otázka. Počítáte při tvorbě státního rozpočtu pro rok 2025 i s takovými opatřeními, která povedou ke zlepšení finanční situace našich občanů?

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ivana Váňová, MBA byl položen dotaz

Pomoc

Nemám nic proti pomoci uprchlíkům, ale proč se od vaší vláda nedostává pomoci i občanům ČR, kteří čím dál více upadají do chudoby a mají problém přežít, i když pracují? Přijde mi, že z nás děláte jen nějaké zrůdy, co nechtějí pomoc uprchlíkům nebo jim ji závidí, ale co když je problém v tom, že spou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Povedlo se! Vyjednali jsme silné ekonomické portfolio v Evropské komisi

22:28 Ministr Jurečka: Povedlo se! Vyjednali jsme silné ekonomické portfolio v Evropské komisi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k k nominaci Jozefa Síkely na post eurokomisaře pro m…