Senátor Klement: Nehledáme cestu jak, ale že to stávajícím způsobem nejde

19.06.2024 21:03 | Zprávy

Projev na 24. schůzi Senátu 19. června 2024 k návrhu zákona o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta

Senátor Klement: Nehledáme cestu jak, ale že to stávajícím způsobem nejde
Foto: Wikimedia Commons / ArwenSPN
Popisek: Josef Klement

Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo, dámy a pánové.

Úkol státu, respektive ministerstva je zajistit dostupnou lékařskou službu a v základu primární péči. Jak jistě víme, primární péče má 5 základních oborů: praktičtí lékaři pro dorost – praktičtí lékaři pro děti a dorost, praktičtí lékaři pro dospělé, praktický lékař gynekolog, praktický zubní lékař a agentury domácí péče.

Profesor Dušek z Ústavu zdravotnických informací a statistik České republiky již v roce 2017 dal detailní analýzu toho, že právě lékaři v primární péči nám budou chybět. Chybí zejména zubaři a chybí zejména praktičtí lékaři pro děti a dorost. Moc se omlouvám, ale slova pana ministra ve smyslu definic a určitě důležitých procedurálních kroků vedoucí k nostrifikaci a odbornosti samy o sobě nám asi lékaře do ordinací nepřinesou. Spíše mně to připomíná cestu úřednického stylu, kdy nehledáme cestu jak, ale hledáme cestu, že to stávajícím způsobem nejde. Proto možná zklamání z toho neutrálního stanoviska ministerstva zdravotnictví.

Jako městský a krajský zastupitel se – nebojím se použít slovo „skoro denně“ – setkávám s potřebami starostů o to, aby zajistili na svém území pro občany, kteří samozřejmě platí zdravotní pojištění, dostupnou lékařskou službu. Ano, podle slov Stomatologické komory, podle statistik, které nám tady kolega Tomáš Třetina přednesl, lékařů-zubařů možná přibývá. Ale už to nejsou ti zubaři, kteří měli 2,5 tisíce klientů ve svých kartotékách, ale mají třeba jenom 600, 500 klientů. Ano, souhlasím s tím, že chtějí vykonávat lékařskou službu pečlivě, chtějí se věnovat pacientovi delší dobu. To je pravda, ale ten nárůst lékařů musí být enormně vyšší, pokud chceme mít takovouto obslužnost klientů v rámci stomatologické péče.

Já bych tímto rád i vyzval i ministerstvo zdravotnictví, aby se zajímalo nejenom neutrálním stanoviskem k tomuto důležitému zákonu, kde moc děkuji všem, kteří odpracovali novelu tohoto zákona, ale i třeba tomu, aby se zkracovala doba, nebo respektive upravila se doba pro výuku a přípravu praktických lékařů pro děti a dorost, protože tento lékařský nebo studijní kmen, který je, se výrazně oddělil od kmene třeba pediatrického. To studium je enormně dlouhé. Potřebujeme tyto lékaře dostat do svých ordinací.

Děkuji za pozornost a samozřejmě za podporu tohoto zákona.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Vytvořením nové sekce zajistíme podmínky pro rozvoj jaderné energetiky

20:03 Ministr Síkela: Vytvořením nové sekce zajistíme podmínky pro rozvoj jaderné energetiky

Na Ministerstvu průmyslu a obchodu bude od 1. července 2024 zřízena nová Sekce jaderné energetiky a …