Senátorka Kovářová: Český rozhlas i ČT jsou podle kritérií hospodářské soutěže nekalým konkurentem

27.10.2024 16:02 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovanému zvýšení koncesionářských poplatků

Senátorka Kovářová: Český rozhlas i ČT jsou podle kritérií hospodářské soutěže nekalým konkurentem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniela Kovářová

V posledních dnech dostávám desítky žádostí, abych NEPODPOŘILA zvýšení poplatků za Český rozhlas a Českou televizi. Voličům a českým občanům odpovídám takto:

Dobrý den.

Obdržela jsem Vaši žádost, abych nehlasovala pro navýšení rozhlasových a televizních poplatků. Shodných žádostí jsem obdržela mnoho desítek a je zjevné, že jde o součást širší iniciativy, vedené organizacemi, sdružujícími držitele licencí k provozování soukromého nezávislého rozhlasového a televizního vysílání. Rozumím Vaší iniciativě a zával Vašich žádostí mne nijak nepohoršuje. Ostatně, kdo jiný má vhled do českého mediálního prostředí a kdo jiný mé v tomto oboru své legitimní zájmy, které nyní mohou být dotčeny.

Mohu Vás ujistit, že pro navýšení poplatků ani pro rozšíření okruhu jejich plátců ROZHODNĚ HLASOVAT NEBUDU. Už proto, že jde o zvýšení daně (ať už se jí v tomto případě říká jakkoli), a já jsem coby nezávislá senátorka dala slovo svým voličům, že žádné zvýšení daní či poplatků nepodpořím.

Ztotožňuji se se všemi argumenty, které uvádíte, ale jeden z nich je podle mne nejzásadnější. Tím je naprosto nedostatečné vymezení, co Česká televize a Český rozhlas za peníze poplatníků dělají mají, a co dělat nesmějí. Už téměř 35 let tyto instituce „plavou“ v mediálním prostředí, aniž by byl definován veřejný zájem v této oblasti. Iniciátoři navýšení poplatků se touto věcí ani nyní nijak nezabývali a jejich motivace je průhledná: Mají pocit, že obě mediální instituce, zřízené zákonem, jim fandí proti politické konkurenci.

Za sebe bych ale k oněm Vašim sedmi dodala ještě jeden argument, který se přímo týká Vašich zájmů. Český rozhlas i Česká televize jsou podle kritérií hospodářské soutěže nekalým konkurentem. Zabývají se bez jakéhokoli omezení zcela komerčními aktivitami na poli rozhlasového a televizního vysílání, vysílají ve většině svého vysílacího času shodné žánry, a dokonce i shodné pořady jako ti, kdo se na mediálním trhu musejí uživit. Pohybují se tedy ve stejném rybníku, ale s ohromným zvýhodněním v podobě příjmu z výnosu poplatků. K tomu je zcela nedostatečně regulováno vysílání reklamy a dalších obchodních sdělení u obou provozovatelů vysílání ze zákona.

Chci věřit, že mí kolegové zákonodárci nebudou pohlížet na návrh zvýšit rozhlasové a televizní poplatky jen optikou toho, jakou cítí nebo necítí z Vinohradské nebo z Kavčích hor podporu, ale především z hlediska systémovosti a principiálnosti.

Vaše Normální Daniela

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Jak to je a bude?

Dobrý den, skončili jste sice ve vládě, ale co se stalo se všemi těmi náměstky za piráty? Prý jste byli nalezlí všude. A co by mě taky dost zajímalo je, zda si s koalicí SPOLU, která prý bude pokračovat dovedete představit do budoucna koalici nebo platí, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš? Kdyby t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Senátor Smoljak: Těch deset korun měsíčně určitě nikoho nezruinuje

20:03 Senátor Smoljak: Těch deset korun měsíčně určitě nikoho nezruinuje

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovanému zvýšení koncesionářských poplatků