Zdechovský (KDU-ČSL): Zpátky na stromy se nikomu nechce

27.07.2019 21:35 | Zprávy

Komentář na facebookovém profilu k návrhu zdanění letecké dopravy

Zdechovský (KDU-ČSL): Zpátky na stromy se nikomu nechce
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Nesouhlasím s tezí, že zdanění letecké dopravy nějak zásadně zlepší situaci s emisemi CO2, zvláště pokud opatření na omezení CO2 nepřijme Asie, Saudská Arábie a Libye, kteří patří k největším znečišťovatelům.

„Letecká daň“ by vedla spíš ke snížení dostupnosti pro ty sociálně slabší a ztížení situace menších firem, než k omezení létání obecně. To totiž šetří čas a je pohodlné. A u technického pokroku platí, že se nikomu „zpátky na stromy“ nechce. V oblasti vojenského letectví navíc každé omezení bude z hlediska bezpečnosti vyloženě kontraproduktivní.

Spíše než tato pro někoho líbivá gesta bychom se proto nad situací měli zamyslet koncepčně. Podporujme nové technologie šetrnější k životnímu prostředí, zamysleme se nad lodní dopravou, protože i jen luxusní výletní lodě vyprodukují do ovzduší 10× více škodlivin než všechna auta v Evropě, řešme nekvalitní a podvodné filtry pevných částic atd.. Nezhoršujme ale novou daní životní úroveň obyvatel, zvláště ne kvůli nějakým výčitkám Zelených, kteří podle aktuální německé studie létají nejvíc.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

SPD nebo Piráti

Kdo je pro vás přijatelnější partner? Přijde mi, že byste radši spolupracovali se SPD než s Piráty, je to tak? A proč je tak důležité, kdo má nebo nemá ve sněmovně post místopředsedy, k čemu nám lidem tato funkce je?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Michálek (Piráti): Budeme tvrdou opozicí, která bude hlídat, jak se sliby plní

23:08 Michálek (Piráti): Budeme tvrdou opozicí, která bude hlídat, jak se sliby plní

Projev na 115. schůzi Poslanecké sněmovny 22. října 2024 k působení pirátských poslanců v sněmovně p…