Válek popřál do mikrofonu Fialovi k narozeninám a pak nadával opozici za svolání schůze

01.09.2022 19:52

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se během čtvrteční sněmovní schůze k vyslovení nedůvěry koaliční vládě Petra Fialy (ODS) obul do opozičního hnutí SPD, že chce shodit vládu, protože je „proruské“. Než tak učinil, odlehčil ještě napjatou atmosféru poblahopřáním premiérovi k dnešním narozeninám.

Válek popřál do mikrofonu Fialovi k narozeninám a pak nadával opozici za svolání schůze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Šéf resortu zdravotnictví Válek věnoval úvodní slova svého projevu předsedovi vlády Petru Fialovi, který je jeho bývalým rektorem. „Jako rektor to byl výborný šéf, tu univerzitu obrovsky posunul. Tak, jak tady padlo, že za chlapem něco musí být vidět, tak za ním je vidět minimálně kampus Masarykovy univerzity,“ ocenil premiéra.

Rozhodl se proto, že mu při této příležitosti popřeje k jeho dnešním narozeninám na půdě Poslanecké sněmovny: „A dneska má Petr narozeniny. Takže mi dovolte, byť je to mimořádná schůze, abych mu popřál všechno nejlepší k narozeninám. Je to člověk, kterého si vážím, a Petře...“ obrátil se přímo na Fialu, dokončení věty již nebylo zřetelné, jelikož se celým sálem rozlehl potlesk, poslanci vládní pětikoalice tleskali vestoje. Premiér se následně uklonil a poděkoval.

Věcně se poté věnoval snahám opozice vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Předně připomněl, jak má hnutí SPD Tomia Okamury „blízko k Rusku“. „Naprosto rozumím tomu, proč takovouto schůzi svolává hnutí SPD. Je to vcelku logické. Strana má blízko k Rusku, má blízko ke Kremlu, nemá ráda Evropskou unii, a je vcelku jasné, proč tedy svolává tuto schůzi,“ vyslovil se Válek.

U hnutí ANO ho snahy shodit vládu mrzí: „Mrzí mě to v případě hnutí ANO, protože já před vás předstupuji během českého předsednictví Radě Evropské unie pouhých několik dnů před jednáním ministrů zdravotnictví Evropské unie, které mě čeká příští týden.“ Zalitoval, že doufal, že bude mít prostor se na toto jednání připravovat. Hnutí ANO také vytkl, že svolává schůzi mimo jiné kvůli korupční aféře hnutí STAN, ale jeho předseda Andrej Babiš je sám trestně stíhán, a to že nikomu nevadí.

Stranou podle Válka nelze nechat, že opoziční poslanci kráčejí v šlépějích Jiřího Paroubka a jsou ochotni usilovat o shození vlády během českého předsednictví Radě Evropské unie a riskovat tím ostudu. „Ostudu nás všech, ostudu České republiky, a to zvláště v současné velmi těžké geopolitické a energetické situaci, kdy nás krize svírá ze všech stran. Pro mě je to zklamání, a mám pocit, že vám na naší zemi nezáleží. A mrzí mě to o to více, že řady z vás si odborně i lidsky velmi vážím. Nikdy jsem neváhal pochválit, nikdy jsem neváhal být vstřícný. Rozumím tomu, že jste opozice. Nerozumím tomu, že jste se k něčemu takovému, jako je dnešní schůze Sněmovny, propůjčili. Nehledě na to, že do toho jdete s přístupem ‚po nás potopa‘. Aneb, shodíme vládu, a pak se uvidí,“ pokračoval Válek.

Dnešní sněmovní schůze má podle Válka jeden pozitivní aspekt. Sledují ji občané i média, a naše vláda tak má šanci složit veřejnosti účty za téměř devět měsíců vládnutí. „Stálo před námi mnoho výzev. Nejen ty staré, kdy musíme hasit problémy způsobené předchozí vládou, ale i ty nové, zejména v podobě války na Ukrajině a z ní plynoucích problémů. Jako vicepremiér a ministr zdravotnictví a opravdu hrdý člen této vlády říkám, že se nemáme za co stydět,“ pravil Vlastimil Válek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…