Žádná invaze, pane Putin, válka je to. Babiš překvapil a Sněmovna tleskala

24.02.2022 18:10

V této věci nebudeme vládě opozicí, slíbil Andrej Babiš na sněmovním jednání o stanovisku k Ukrajině. Vzpomínal na dětství a kubánskou raketovou krizi a hovořil o našich sousedech ukrajinského původu, kteří možná dostanou povolávací rozkaz. Prosil ale také, aby si zde lidé nevylévali zlost na svých sousedech původem z Ruska. Řadu z nich sem totiž vyhnala právě Putinova politika.

Žádná invaze, pane Putin, válka je to. Babiš překvapil a Sněmovna tleskala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Po čtveřici ministrů vystoupil se stanoviskem klubu ANO předseda hnutí Andrej Babiš. Hovořil o slovu „válka“, které si jeho generace, narozená v padesátých letech, ještě pamatuje. Vzpomínal na atmosféru studené války a strach, který pociťoval jako dítě za kubánské krize, a proto se tomuto slovu dlouho snažil vyhýbat.

Teď však už prý musí pro dění na Ukrajině slovo „válka“ použít. „Ze strany Ruska jde o akt, který jednoznačně válku vyvolává,“ konstatoval expremiér. Odmítá Putinův pojem „invaze“, je to prý válka. A tu je třeba jasně odsoudit.

„Musíme jasně podpořit Ukrajinu a všechny Ukrajince v jejich boji za mír a za zachování svobody,“ zdůraznil Babiš. Zlu podle něj nelze ustupovat a navíc máme tuto povinnost vůči všem našim sousedům, kteří z této země pocházejí. „Známe je jako slušné a pracovité lidi, jsou to naši přátelé. A přátelům musíme pomáhat,“ připomněl. Řada z nich se zde bude muset rozloučit a odjet do války.

Babiš je zklamán, že selhala bezpečnostní jednání, ale neměli bychom rezignovat na mírové řešení. Více než kdy jindy se musíme sjednotit v rámci EU a NATO. „V této věci nebudeme vládě opozicí. Chtěl bych deklarovat, že hnutí ANO podporuje premiéra Petra Fialu a jeho vládu v krocích proti ruské agresi na Ukrajině,“ vysloužil si potlesk.

Připomněl kauzu Vrbětice, po které víme, s kým máme tu čest. Ocenil projev prezidenta Zemana a jeho soulad s vládou.

Babiš vyzval k pomoci Ukrajincům, kteří budou v této zemi hledat bezpečí. Těm bychom měli připravit „co nejlepší uvítání“. A rovněž aktivně podporovat humanitární pomoc.

Ne všichni Rusové souhlasí s Putinem

Na srdci má však Andrej Babiš ještě jednu věc: „Chtěl bych požádat všechny občany o zdrženlivost vůči Rusům v Česku. Zdaleka ne všichni Rusové s kroky Vladimira Putina souhlasí a dovolím si tvrdit, že řada z nich k nám utekla právě před jeho politikou,“

To však neznamená, že nebudeme aktivní v sankcích proti ruské vládě a podnikatelům, kteří jej třeba i z Česka podporují.

Zásadně se podle Babiše dnešním dnem mění priority našeho státu. Musíme se soustředit na vojenský průmysl a investovat taktéž do kybernetické bezpečnosti.

Je podle něj třeba si otevřeně přiznat, že válka na Ukrajině bude mít vliv na naši ekonomiku a na životní úroveň našich občanů. A to v situaci, kdy covidový útlum zpřetrhal výrobní řetězce a kdy čelíme vysoké inflaci.

EU by se podle Babiše měla zamyslet nad možná přehnaně ambiciózními zelenými plány a premiér Fiala by se měl pokusit v tomto směru v Bruselu zapůsobit.

„Čím víc tlačíme na Green Deal, tím větší je problém s cenami energií,“ připomněl. Nahrazování uhlí plynem, ve kterém jsme závislí na Rusku, se neukazuje jako ideální řešení.

V zásadních věcech národní bezpečnosti ale hnutí ANO, jak Babiš zdůraznil, vládu podporuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…