Velká válka za 4 měsíce? V Česku obavy. Ale Zaorálek na Vučiće něco prozradil

21.06.2024 11:30 | Komentář

„Ne víc než tři až čtyři měsíce,“ odhadl čas do velké konfrontace v Evropě srbský prezident Aleksandar Vučić. U českých politiků jeho slova vzbuzují obavy. „Bohužel to není vůbec vyloučeno,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz například senátorka Jana Zwyrtek Hamplová. Expert sociální demokracie na zahraniční politiku, bývalý ministr Lubomír Zaorálek však neví, odkud má Vučić své informace. Což je s ohledem na to, co se srbským prezidentem už zažil, důležité.

Velká válka za 4 měsíce? V Česku obavy. Ale Zaorálek na Vučiće něco prozradil
Foto: Repro: YouTube
Popisek: Srbský prezident Aleksandar Vučić

Velká konfrontace je blízko. „Ne víc než tři až čtyři měsíce,“ říká v rozhovoru pro švýcarský magazín Die Weltwoche srbský prezident Aleksandar Vučić. Vyjádřil své obavy, že zejména kvůli eskalaci války na Ukrajině se však svět řítí do horší situace, než byla druhá světová válka. Vučić zdůraznil svůj odlišný přístup, kdy upřednostňuje mír před vítězstvím jedné strany, což je podle něj v rozporu s postoji většiny světových lídrů, a varoval, že rétorika a narativ konfliktu se zhoršují, a pokud velké mocnosti rychle nezasáhnou, hrozí katastrofa.

„Můj přístup je jiný než přístup větších a důležitějších lídrů, protože já bych chtěl mír a většina ostatních by chtěla vítězství jedné nebo druhé strany,“ zdůraznil Vučić svůj postoj. „Obávám se, že k nějaké dohodě teď máme velmi daleko. Ne před koncem roku,“ řekl Vučić a dodal, že z jeho rozhovoru s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem vyplývá, že má na věc stejný názor. Blíže je naopak situace, o níž srbský prezident hovoří coby o „velké konfrontaci“, aby se vyhnul termínu třetí světová válka. „Věřím, že nejsme daleko. Ne víc než tři až čtyři měsíce. A je zde nebezpečí, že se to stane ještě dřív,“ míní.

Co si o analýze mezinárodní situace z hlavy srbského prezidenta myslí čeští politici? Mnozí mu dávají zapravdu. Vyplývá to z ankety ParlamentníchListů.cz.

„Obavy z vývoje ve světě jsou na místě. Máme dvě možnosti. Sklonit se agresorovi jako kdysi Hitlerovi anebo ukázat sílu, kterou NATO rozhodně disponuje,“ míní poslanec ODS a člen výboru pro obranu Karel Krejza.

Lídryně koalice STAČILO! a šéfka komunistů Kateřina Konečná obavu z většího konfliktu neskrývá. „Dobrý den, pokud bude vše pokračovat v zajetých kolejích – tedy více zbraní, více munice, více peněz na válku – pak se skutečně může stát, že se více přibližujeme rozhoření velkého konfliktu. S naprostým zděšením jsem četla prohlášení šéfa NATO, že uvádí do pohotovosti jaderné zbraně. Já nechci žít ve válečném napětí, ale v míru! Je třeba říct všem válkychtivým politikům a stranám STAČILO!“ uvedla.

„Nemám dostatek informací, abych to mohl posoudit, ale doufám, že takováto konfrontace není v ničím zájmu, protože by měla fatální důsledky pro všechny. A pokud nechceme, aby k takové konfrontaci kdykoliv došlo, tak je třeba jednat, jednat a jednat. Protože bez dohody zúčastněných stran nekončí žádná válka,“ upozorňuje nezávislý senátor Zdeněk Hraba.

Podle poslance SPD Jaroslava Foldyny mají Vučićova slova oporu v realitě. „Vzhledem k tomu, že prezident Vučić, na rozdíl například od prezidenta Pavla, komunikuje s oběma stranami konfliktu, a sám je velmi zkušeným politikem, lze předpokládat, že jeho slova mají oporu v realitě. Takže, ano, podobné obavy jsou namístě. A co s touto situací dělat? Rozumný člověk by hledal cestu k ukončení bojů a k jednání. Protože však Českou republiku ovládají psychopati a poskoci cizích mocností, tak Čechům, Moravanům a Slezanům nezbývá nic jiného, než doufat v trpělivost a zdrženlivost Vladimira Vladimiroviče Putina. Varianta, že současná vláda mašíblů v čele s Petrem Fialu bude v dohledné době odstavena od moci, je, bohužel, velmi nereálná,“ konstatuje Foldyna.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Martin Exner byl položen dotaz

zásah na FF UK

Dobrý den, souhlasím s vámi, že po bitvě je každý generál, na druhou stranu, když bude třeba ministr a policie tvrdit, jak bylo vše v pořádku, tak to je přeci výsměch, když se ví, že to tak úplně nebylo. A pokud si chybu nepřiznáte, jak se z ní chcete poučit? Mně je částečně těch zasahujících i líto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijde a začne vyhrožovat? Politici si podali Foltýna

4:44 Přijde a začne vyhrožovat? Politici si podali Foltýna

Kdo nejde s námi, jde proti nám. Výhrůžky. Jako za Klementa Gottwalda. Takové a další komentáře padl…