RNDr. Petr Nečas

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.11.2010 15:44:00

Ocenění Česká hlava získal Jan Svoboda

Ocenění Česká hlava získal Jan Svoboda

Letošní cenu Česká hlava udělila vláda profesoru Svobodovi. Ten se zasloužil o objasnění životního cyklu retrovirů a objev reversní transkripce.

Za tyto objevy byla udělena Nobelova cena a laureáti uváděli Jana Svobodu jako osobnost, která měla tuto cenu také sdílet, ale vzhledem k situaci v komunistickém Československu to nebylo možné. Podle vlády jde o vědce nejvyšší mezinárodní třídy. Jeho přínosy jsou dalekosáhle využívány v medicíně.

Premiér Petr Nečas předal ocenění na slavnostním večeru na Vysoké škole ekonomické. Podle něj má být budoucnost České republiky založena na výzkumu a inovacích. „Budou to české hlavy, které budou vymýšlet pro české ruce a je úkolem i státu i vlády, aby vedle toho českého krku byly i jakýmsi českým srdcem a českými plícemi, které budou vhánět okysličenou krev do těch českých hlav, které budou vymýšlet věci, které zajistí dlouhodobou konkurenceschopnost této země,“ řekl předseda vlády.

Podle premiéra nemůžeme být montovnou pro nadnárodní koncerny. „Chceme tady vymýšlet, chceme tady inovovat, chceme mít vlastní výrobky, vlastní nápady, chceme mít vlastní vynálezy a s těmi se prosadit. Máme obrovskou tradici, stavíme na lidech jako je pan profesor Svoboda. Tato země na to má a já chci velmi přispět k tomu, abychom touto cestou šli,“ dodal premiér.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama