Všichni vypadají jak gauneři. Už dost, řečnil ministr ODS. A toto si může přečíst

28.03.2013 8:42 | Zprávy

Starostové a radní v obcích to mají podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka těžké. Hájí tak členy samosprávy, kteří se dostávají do hledáčku policie kvůli podezřelým veřejným zakázkám. Komunální politici jsou prý chudáci, protože prostředí, které pro ně zákonodárci vytvořili, je málo snesitelné.

Všichni vypadají jak gauneři. Už dost, řečnil ministr ODS. A toto si může přečíst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala vláda. Den před návratem Miloše Zemana z Vysočiny

„Vyznat se v právních předpisech, které dnes fungují, je opravdu pro obyčejného starostu těžké,“ prohlásil v Poslanecké sněmovně ministr spravedlnosti v situaci, kdy vládní koalice čelila snaze ČSSD zařadit na jednání bod věnující se aktuálnímu policejnímu obvinění pražských radní kvůli kauze Opencard. Primátor Bohuslav Svoboda a jeho kolegové se již předtím dočkali razantního zastání jak ze strany premiéra a předsedy ODS Petra Nečase, tak vedení TOP 09 v čele s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. K obhajobě nejen pražských radních, ale komunálních politiků obecně přispíval svým projevem i Blažek.

S názorem ministra Blažka nesouhlasí známá advokátka a protikorupční aktivistka Hana Marvanová. „V trestním zákoníku máme trestný čin porušování povinností při správě cizího majetku, toho se může dopustit manažer firmy, člen představenstva, ale také ministr, úředník nebo hejtman či starosta,“ řekla ParlamentnímListům.cz. Nelze podle ní přece vyloučit z trestní odpovědnosti členy samosprávy. „To je nesmysl. Ale problém je spíš v tom, že to nebylo zvykem. Neexistuje tu takové povědomí, že i veřejný činitel může nést trestní odpovědnost,“ soudí právnička, proč se začíná najednou o problému diskutovat.

Komunální sféra není banda gaunerů

Ministr Pavel Blažek ve svém projevu v Poslanecké sněmovně vyzval představitele politických stran, aby „si navzájem neříkali příklady různých jednotlivců, kteří jsou možná z něčeho stíháni“.

„Ten důvod je jednoduchý. Jsou to jednotlivci a existují stovky, tisíce starostů a radních, kteří se nedopustili vůbec ničeho a divák televize, nebo ještě český novinář zvlášť, z toho vlastně udělá to, že my tady tu komunální sféru popisujeme jako nějakou bandu gaunerů a navzájem si tady říkáme různá jména různých lidí. Je to velmi chybné politicky. Já to odmítám. Nikdy jsem to nedělal a dělat to nebudu, abych TOP 09, ČSSD a komukoliv jinému neustále vhazoval nějaká konkrétní jména, protože samozřejmě tímto nahrávám silám, které s demokracií nemají nic společného a budou říkat jednoduchou věc. Vidíte je, je to jeden pytel darebáků a sami to na sebe ještě říkají. Já vás fakt prosím, abychom v této debatě nepokračovali,“ požádal zákonodárce napříč politickým spektrem ministr spravedlnosti.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…