S blížícím se svátkem sv. Martina jako by se blížila i vůně propečené husy s křupavou kůžičkou podávanou třeba s variací knedlíků a zelí. Tahle typická česká pochoutka ale podle všeho z našich „svatomartinských“ stolů postupně mizí. Minimálně se objevuje ve stále menším množství.
Na vině není nechuť Čechů ke konzumaci drůbežího masa nebo snad zvyšující se počet vegetariánů, resp. veganů. Důvod je prozaický a je jím cena hus, která jde, jako spousta jiných artiklů, poslední dobou skokově nahoru.
Na situaci reagovala na svém facebooku i Agrární komora České republiky, která zmínila jak vyšší náklady na straně chovatelů, tak zvyšující se přirážky obchodních řetězců.
„Husa patří ke každoročním svatomartinským oslavám, stejně jako kapr k Vánocům,“ píší agrárníci v úvodu svého příspěvku s tím, že se ale z husy poslední dobou stává luxusní zboží.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Martin Huml