Jana je jednatřicetiletá maminka na mateřské dovolené. V obchodech s levnými potravinami nakupuje poměrně často, „Nemáme peněz nazbyt. Samozřejmě, že základní potraviny nakupuji v supermarketu, ale například sušenky či jiné pochutiny zde. Nevidím důvod, proč za ně platit několikanásobně více. Nekoupila bych však nic, co by bylo prošlé opravdu dlouhou dobu.“ O zdraví strach nemá. „Proč bych se měla bát? Vždyť všechny potraviny, které si koupíte taky mnohdy nestihnete sníst a jíte je až po uplynutí minimální trvanlivosti.“
Češi nečtou etikety
Podobný přístup jako tato žena má mnoho lidí. Kvalitní potraviny jsou podle nich drahé a nemohou si je dovolit. Nutriční poradkyně ve výživě Petra Výskalová však z tohoto přístupu nadšená není. „Zde je snaha ušetřit opravdu nesprávná. Stačí se podívat do nákupních košíků. Čím více se lidé snaží ušetřit, tím více zbytečných a nekvalitních potravin nakupují. Je sice hezké koupit si například těstoviny za devět korun, protože ty za třicet jsou drahé, pokud bychom však porovnali jejích složení zjistili bychom, že v těch levnějších mohou být obsaženy suroviny, které nám mohou škodit,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Výskalová.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Petr Kupka