Globální potravinová krize odstartovaná suchem a neúrodou v USA se ještě nemohla promítnout do dodávek potravin, přesto už se v Česku zvedly o patnáct procent ceny vepřového i kuřecího masa, dražší o pětadvacet procent má být pšeničná mouka, o osmnáct procent podraží vejce. V této situaci je bezpečný ten stát, který má zajištěnou relativní potravinovou soběstačnost.
„To my, bohužel, nejsme, protože tomu se české vlády, ať byly v minulosti jakékoli, nevěnovaly. To se lehkovážně pustilo ze zřetele a teď nás čeká ´doba sklizně´. Musíme počítat s velkým tlakem na zvyšování cen potravin, ale nedovedu říct, jestli půjde o masivní zdražování. Jen vím, že stoprocentně bude a že to je důsledek naší špatné agrární politiky, spíše se mi chce říci nepolitiky,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz prezident Agrární komory Jan Veleba.
Sadaři brali dotace, aniž museli sklidit kilo ovoce
Radost z toho, že se naplňují prognózy Agrární komory, která léta upozorňovala, že se vývoj může ubírat tímto směrem, však pochopitelně nemá. „Stát měl alokovat finanční zdroje například do výroby vepřového masa. Místo toho brali donedávna sadaři čtrnáct tisíc korun ročně na jeden hektar sadu, aniž museli sklidit kilo ovoce,“ upozorňuje Jan Veleba, že si stát nevšímal výroby a podporu nesměroval tam, kam měl.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Jiří Hroník