Ačkoliv se letos neměly plošně zdražovat potraviny, některé z nich podražily o deset i více procent, což řadě lidí, především nízkopříjmovým skupinám, značně ztěžuje jejich finanční situaci. Vyhledávají proto co nejlevnější výrobky s nižší kvalitou.
O víc než 40 procent se v porovnání se začátkem loňského roku letos zvýšily ceny brambor, meziročně vyšší byly v lednu také ceny některých mléčných výrobků, těstovin vína nebo některých druhů zeleniny. Naopak levnější jsou vejce a pečivo. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.
Vliv oslabení koruny
Obchodníci a potravináři se však brání a tvrdí, že na vině je mimo jiné Česká národní banka, která oslabila korunu. Podle Potravinářské komory v důsledku intervencí mělo dojít ke zvýšení cen v rozmezí pěti až osmi procent u těch výrobců, kteří velkou část surovin dovážejí ze zahraničí. Dražší jsou však nejen potraviny z dovozu.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Petr Kupka