„Soudruh hejtman“ zvolen. Čtěte, co si myslí nejen o nepřizpůsobivých

20.11.2012 13:18 | Zprávy

ROZHOVOR Jak se změnil komunismus, nebo jaký je jeho postoj k nepřizpůsobivým, prozradil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Oldřich Bubeníček, nový hejtman Ústeckého kraje.

„Soudruh hejtman“ zvolen. Čtěte, co si myslí nejen o nepřizpůsobivých
Foto: KSČM
Popisek: KSČM pro krajské volby

Ustavující zasedání krajského zastupitelstva s volbou hejtmana se v Ústí nad Labem konalo právě dnes. Post hejtmana získal dle očekávání volební lídr KSČM Oldřich Bubeníček. ParlamenntímListům.cz poskytl rozhovor.

Když se řekne komunistická strana, jaká je dnes? V čem je principiálně jiná než před dejme tomu pětadvaceti lety?

Zásadní věc je, že před pětadvaceti lety vedoucí úloha komunistické strany byla zakotvena v Ústavě. Dnes patří do plejády demokratických stran v této republice, které zde pracují v souladu s Ústavou. Máme výhodu zastoupení v parlamentu. To znamená, že máme u lidí náležitou podporu. Prostě jsme normální politická strana jako každá jiná – samozřejmě tím, že jsme nalevo, první řadě jde o práci pro lidi. To, co máme v programu, je prospěšné pro 90 procent obyvatel v kraji a takhle se odvíjí velká politika: že je vždy zájem na tom, aby se přijímalo vše pro ty nejpotřebnější.

Přesto ještě dnes určitě zaznamenáváte i nějaké pejorativní narážky na komunismus. Jak se s tím smiřujete?

Každý má právo na svůj názor. Setkávám se s tím postojem někdy, ale tady v Ústeckém kraji to rozhodně není na denním pořádku. Jako strana působíme v souladu se zákony, jsme registrovanou stranou na Ministerstvu vnitra.

Vy osobně, jste jak dlouho členem KSČM?

Od roku 1974, tenkrát to byla jen KSČ a já nastoupil jako voják základní služby. Bylo mi to nabídnuto, tak jsem tehdy do strany vstoupil.

Posledních pár dní, kdy práce minulého zastupitelstva volbami skončila a další nová úloha pro vás nastává až po ustavujícím zastupitelstvu, jste se zabýval pracovně čím?

V minulém období jsem byl uvolněným zastupitelem, dnem voleb mi tento mandát skončil a byl jsem tedy nadále zaměstnancem Futura a.s., která vydává Haló noviny. Takže jsem stále psal, profesí jsem novinář. Jako hejtman budu opět pro výkon této funkce uvolněn.

Půjdou si po krku?

Opravdu vidíte s koaličním partnerem ČSSD zřetelné pojítko, nebo existují naopak i záměry, ke kterým máte naopak distanc, jenž bude nutné nějak „vyladit“?

Pokud se na to budu dívat přes volební programy, tak nevidím nic, co by vysloveně bránilo spolupráci. Programy jsou ve většině velmi podobné. Pokud se budeme bavit jen o volebních programech, pak problémy nevidím.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Aktuálně:

Zdá se mi to, nebo se ODS tak zalekla toho, že byste se spojil s ANO, že vám je údajně nabízeno být ministrem? A ještě k celé té kolizi ve vládě. Vy už jste řekl, že jste na premiéra žádný tlak nevyvíjel, ale jak si vysvětlit, že Fiala najednou tak otočil? Nemyslíte, že by bylo na místě to vysvětlit...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dezinformace, cíl práce ČT. Hlasování, které může otevřít dveře neziskovkám

4:45 Dezinformace, cíl práce ČT. Hlasování, které může otevřít dveře neziskovkám

Mají veřejnoprávní média aktivně vystupovat proti dezinformacím? Vládní návrh novely zákona o veřejn…